Ανδρουλάκης: «Να απαντηθούν από τον υπηρεσιακό υπουργό τα ερωτήματα για την τραγωδία της Πύλου»

Ανδρουλάκης: «Να απαντηθούν από τον υπηρεσιακό υπουργό τα ερωτήματα για την τραγωδία της Πύλου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:50 Δημιουργία 16/06/23, 17:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ανάγκη να υπάρξουν απαντήσεις σε όσα δημοσιεύονται στον εγχώριο και διεθνή Τύπο για την τραγωδία της Πύλου επεσήμανε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε αρχικά τα εξής: «Πρόκειται για μία ανείπωτη τραγωδία τεραστίων διαστάσεων. Από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο. Πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός της υπηρεσιακής Κυβέρνησης να πει τι έκανε ακριβώς η χώρα μας για να αποτρέψει αυτήν την τραγωδία, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που δημιουργούν ερωτήματα. Ακούμε διάφορα από το πρωί, καλό θα ήταν αυτά να διευκρινιστούν» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ως προς το μεταναστευτικό-προσφυγικό: «Η Ευρώπη είναι στο "κεφάλι" της Αφρικής και απόληξη της Ασίας. Είναι πολύ εύκολο να περάσεις τα σύνορά της. Η προσέγγισή μου είναι ότι ο φράχτης στον Έβρο αποτρέπει τη στρατηγική εργαλειοποίησης του προσφυγικού εκ μέρους της Τουρκίας σε επίπεδο υβριδικού πολέμου. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα κλιμακωθεί τις επόμενες δεκαετίες είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής είτε λόγω εμπόλεμων καταστάσεων και ισχυρών τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει να δημιουργήσουμε νησίδες κρατικής ασφάλειας εντός της Αφρικής. Η Ρουάντα για παράδειγμα μετά τη Γενοκτονία του 1994, τη μεγαλύτερη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σταθεροποιήθηκε οικονομικά και τα τελευταία χρόνια, ενώ το μέγεθός της είναι όσο της Πελοποννήσου, έχει υποδεχθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια μετανάστες από γειτονικές χώρες. Όσο δεν υπάρχουν κράτη τα οποία θα μπορούν να υποδέχονται γειτονικούς πληθυσμούς από εμπόλεμες ζώνες, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες. Ας αναλογιστούμε έναν άνθρωπο που ξεκινάει από το χωριό του στη Νιγηρία και πρέπει να περάσει τη Σαχάρα. Πόσοι από αυτούς χάνονται στην έρημο πριν πέσουν στα χέρια δουλεμπόρων;»

Ως προς την αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Άκουσα προχθές την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το σχέδιο, που έχει καταθέσει το Συμβούλιο των Υπουργών. Για μένα, κακώς πανηγυρίζουν. Λίγα βήματα γίνονται. Τα στοιχεία μιλούν για μηχανισμό αλληλεγγύης 30.000 μετεγκαταστάσεων εντός των ευρωπαϊκών κρατών, όταν οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν το 2022 σε όλη την ΕΕ, ήταν 960.000. Τι συζητάμε τώρα; Πρέπει να μας πει ο κ. Μηταράκης γιατί πανηγυρίζει. Δεν έθεσε θεσμικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης, διότι ήξερε πάρα πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή δεξιά είναι αντίθετη στο να προχωρήσουμε σε μηχανισμούς εκτεταμένης αλληλεγγύης στην αναθεώρηση του Δουβλίνου. Εμείς, ως σοσιαλιστές, λέγαμε κάτι απλό: Να υπάρχει μόνιμη μετεγκατάσταση βάσει πληθυσμού, ανεργίας, οικονομικής κατάστασης, ώστε τα κράτη - μέλη να συμβάλλουν στις χώρες υποδοχής».

«Αν δείτε τα στοιχεία, τα καράβια φεύγουν από χώρες της Βορείου Αφρικής όπου υπάρχει αστάθεια. Κάποιοι κερδοσκοπούν, θυσιάζοντας τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Όταν έχεις κλειδωμένα στα αμπάρια παιδιά και γυναίκες σε αυτά τα σαπιοκάραβα, είσαι εγκληματίας και δολοφόνος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που έδειξε ότι η αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα ήταν "χρυσός" χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Απευθύνομαι στους προοδευτικούς αριστερούς: Μην μένετε στην ομηρία της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα. Δεν ξέρω κανέναν πραγματικό αριστερό να είναι χαρούμενος, που την Πέμπτη πριν τις προηγούμενες εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία που απαγόρευε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, των δολοφόνων του Φύσσα, στις εκλογές. Τους κάλεσε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν παραστρατημένοι, ενώ έχουν προηγηθεί δολοφονίες και βρίσκονται στη φυλακή ως εγκληματική οργάνωση. Ποιος πραγματικός αριστερός είναι περήφανος για αυτά τα παιχνίδια μικροπολιτικής του κ. Τσίπρα;»

«Βοηθά τη Νέα Δημοκρατία μια προεκλογική περίοδος, όπου δεν εγείρεται καμία συζήτηση, γιατί έχει να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπόσχεται στο προεκλογικό σποτ της 25% αύξηση του μέσου μισθού και να έχει καταθέσει έναν μήνα πριν μεσοπρόθεσμο όπου κάνει λόγο για 13% αύξηση. Τέτοια κοροϊδία του ελληνικού λαού δεν έχω ξαναδεί. Δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι η υγεία πάει καλά και την χρηματοδότησε. Είχα πει παλαιότερα ότι είμαστε τρίτοι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, πίσω από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέτειναν ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Προχθές όμως ανέτρεξα στα στοιχεία, και είμαστε δεύτεροι πια» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Είχαμε μια κυβέρνηση, που αύξησε τις ανισότητες. Υπονόμευσε το κοινωνικό κράτος σε μια κρίσιμη φάση όπως ήταν η πανδημία. Το δημόσιο σχολείο πάει από το κακό στο χειρότερο. Τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε δεινή κατάσταση, διότι περάσαμε μνημόνια και λέγαμε ότι ‘’βάλαμε πίσω τα προβλήματα’’ αλλά έχουμε 50 δισ. νέο χρέος σε τέσσερα χρόνια από τον κ. Μητσοτάκη στις πλάτες τις δικές μας και των επόμενων γενεών. Το εξωτερικό έλλειμμα είναι το μεγαλύτερο μετά το 2010, δηλαδή μετά τα όσα έγιναν, ξανά επί Νέας Δημοκρατίας έχουμε ρεκόρ εξωτερικού ελλείμματος. 12% πέρυσι και 9% φέτος. Και αν σας πουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό συνέβη λόγω πανδημίας στην Ευρώπη, τους απαντώ: 1% έλλειμμα πέρυσι είχε η Πορτογαλία, 1% πλεόνασμα παρουσιάζει φέτος. Τα ίδια και οι υπόλοιπες χώρες. Άρα, εδώ μιλάμε για μια κατάσταση, που είναι άλλη από αυτή που παρουσιάζεται. Υπάρχουν, βέβαια, και τα ηθικά θέματα, όπως οι Πάτσηδες, οι υποκλοπές, οι συγκαλύψεις, σκάνδαλα που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα. Όλα αυτά δεν ήταν επιχειρήματα για να ανέβει η Νέα Δημοκρατία, αλλά για να πέσουν τα ποσοστά της. Γιατί ανέβηκαν; Γιατί ο κόσμος φοβήθηκε τα χειρότερα. Δεν αποφάσισε με γνώμονα την ελπίδα για τα καλύτερα, αλλά με γνώμονα τον φόβο για τα χειρότερα. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε τις επόμενες δέκα ημέρες για να έχουμε στις 25 Ιουνίου μια ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη για να αντιπολιτευτεί προγραμματικά, αξιόπιστα και ισχυρά τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό δεν συμβεί, θα έχουμε μια από τα ίδια, όπως τα προηγούμενα χρόνια: Αναποτελεσματική αντιπολίτευση και αλαζονική εξουσία εκ μέρους του συστήματος της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αν σου άρεσε κάνε