Δέσμευση Μητσοτάκη για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024

Δέσμευση Μητσοτάκη για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:59 Δημιουργία 13/06/23, 21:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη δέσμευσή του για περαιτέρω στήριξη του συστήματος υγείας, με προσλήψεις αλλά και δράσεις βελτίωσης των υπηρεσιών, όπως νέες βάσεις ελικοπτέρων για διακομιδές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τόνισε πως θα αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός από τη νέα χρονιά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους εκλογικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τονίζοντας πως κυρίαρχος είναι μόνο ο λαός και πως η αυτοδυναμία προκύπτει ως ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για τη Ροδόπη, ζήτησε από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν πως είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες και έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία λέγοντας πως δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις στα εσωτερικά τις χώρας μας.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ: 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της αναμονής στα χειρουργεία, είναι τεράστιο πρόβλημα, το αναγνωρίζω. Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ανάλογα την περιοχή. Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα γίνουν και διασώστες του ΕΚΑΒ. Περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές, θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων.

Για την Οικονομία: Για τον κατώτατο μισθό, θα έχουμε νέα αύξηση και τον επόμενο χρόνο. Δέσμευσή μας, μπορεί να φτάσει 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί έως τέλος του έτους. Θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων θέσης και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Οριζόντια και ανεξάρτητα από τις άλλες αυξήσεις. Θα είμαστε σε θέση αν η οικονομία αναπτύσσεται, έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξούχους που έπεσαν θύματα της προσωπικής διαφοράς.

Για την ακρίβεια: Τα Market Pass βοηθούν αλλά δεν αρκούν. Έχει σημασία ο ανταγωνισμός, τα καταστήματα να συναγωνίζονται για τις χαμηλές τιμές και το όφελος να το εκμεταλλεύονται οι καταναλωτές.

Για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια: Μας στοίχισε πολλά χρήματα η ακρίβεια στην ενέργεια. Πολλά χρήματα από όσα δώσαμε προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Απορροφήσαμε τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Για το τέλος επιτηδεύματος: Η αύξηση του αφορολογήτου θα προχωρήσει από 1/12024, ενώ η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Για την στεγαστική πολιτική: Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι πολύ επιτυχημένο, θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει. Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ: Η αντιπολίτευση θα διαψευστεί, όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε. Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς, ίσως δεν ασχοληθεί άλλοι γιατί πίστευαν πως αυτοί δεν είναι πολλές ψήφοι, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να στέκονται στα πόδια τους.

Για την πολιτική αντιπαράθεση: Η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, πλέον μιλάμε περισσότερο προγραμματικά.

Για τα ελληνοτουρκικά: Θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο συνομιλιών με την Τουρκία, θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν. Υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο και είναι καλό αυτό. Θα ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα έχει να συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων. Όσα βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω, ελπίζω η Τουρκία και ο Ερντογάν να το αντιληφθεί. Μπορούμε ωστόσο να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Δεν διαπραγματεύομαι την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτουμε κενά 10ετίας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις ισχυρές μας συμμαχίες.

Για τη Ροδόπη: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, Έλληνες πολίτες, διαχρονικά θέση της Πολιτείας είναι να ενσωματώνονται. Η γραμμή της Τουρκίας είναι ανάποδη, να προσδιορίζονται συλλογικά ως Τούρκοι και να αναζητούν πάτρονες και στήριξη στην Τουρκία. Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους. Έγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Το θέμα θα κλείσει εάν οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες. Το μήνυμα της τοποθέτησής μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Τουρκία δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Δεν θα επεδίωκα αναθεώρηση του Συντάγματος μόνος μου. Επιδιώκουμε συναινέσεις και το δείξαμε και στην προηγούμενη Βουλή. Εκτός από το άρθρο 16, υπάρχουν κι άλλα άρθρα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να αλλάξουν.

Για τη νέα κυβέρνηση: Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε θα αφορά την αναδιάταξη του επιτελικού κράτους αλλά και την δομή των υπουργείων. Θα υπάρχει υπουργείο που θα ασχοληθεί με το δημογραφικό. Θα υπάρξουν στο υπουργικό συμβούλιο πολλές περισσότερες γυναίκες. Όλοι οι υπουργοί θα βρουν τον γνωστό μπλε φάκελο με τους στόχους των υπουργείων. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα ρολάρει ακόμα πιο γρήγορα, είμαστε πιο έμπειρη.

Για την ΕΥΠ: Θα παραμείνει το πρωθυπουργικό γραφείο, έχουμε κάνει ήδη αλλαγές, τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Για τις εκλογές: Μας έδωσαν ένα πολύ ισχυρό ποσοστό, ευχαριστώ τους πολίτες. Για εμάς η αυτοδυναμία προκύπτει από την εις άτοπον απαγωγή, ως μία ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να τρέξει μεταρρυθμίσεις.

Για τους συσχετισμούς ΝΔ με τα άλλα κόμματα: Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Η ευθύνη των ποσοστών είναι πολύ βαριά. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση δεν με αφορά, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση.

Για τα «παθήματα» που έγιναν μαθήματα: Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στις κινήσεις για να πολεμήσουμε τις παθογένειες του κράτους. Η εντολή που λάβαμε ήταν να προχωρήσουμε ακόμη πιο τολμηρά. Μπορώ να εγγυηθώ όχι, ότι είμαι αλάνθαστος, αλλά ότι δεν θα ξανακάνω τα ίδια λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες πίσω είναι δύσκολο να φαντάζεται ότι θα κυβερνήσει, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να επιδιώκει να είναι κόμμα εξουσίας.

Αν σου άρεσε κάνε