Handelsblatt: «Η κούρσα έχει τελειώσει - Οι επενδυτές ποντάρουν σε νέα θητεία Μητσοτάκη»

Handelsblatt: «Η κούρσα έχει τελειώσει - Οι επενδυτές ποντάρουν σε νέα θητεία Μητσοτάκη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 01:53 Δημιουργία 09/06/23, 23:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο ράλι του χρηματιστηρίου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εστιάζει σε δημοσίευμα της η γερμανική Handelsblatt.

«Ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών» επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο, που υπογράφει ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα, σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε σε νέο υψηλό εννέα ετών και «ο ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους».

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Handelsblatt σχολιάζει πως «για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κούρσα έχει ήδη τελειώσει: οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αρχή της θητείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας, έχοντας συγκρουσιακή πορεία έναντι των διεθνών πιστωτών, μια νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει, δε, την «προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου».

Η Handelsblatt προσθέτει ακόμη πως «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών».

Τα ανωτέρω, συνδυαστικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».

Αν σου άρεσε κάνε