Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη, ΝΔ για το πρόγραμμα σταθερότητας και την κρυφή ατζέντα

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη, ΝΔ για το πρόγραμμα σταθερότητας και την κρυφή ατζέντα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:36 Δημιουργία 09/06/23, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προεκλογική συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της οικονομίας παραχώρησε από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα σταθερότητας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού της προγράμματος, αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024, ενώ δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» και πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ».

«Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμη λόγο για:

-Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης

-Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δισ. σωρευτικά στην τετραετία.

-Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία, αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Κλείνοντας με την μία, «επιπρόσθετη μεγάλη αλήθεια» που αφορά τη δημόσια υγεία, ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως με βάση όλα τα προηγούμενα, «κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κυρίου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος», αλλά η «ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε». Παρέπεμψε, μάλιστα, και σε τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση στη Βουλή το 2019, κατά την οποία είχε δηλώσει πως «θα ανατριχιάσετε με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία». «Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να ανατριχιάσουμε με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας και άλλες δηλώσεις του κ. Σπύρου Πνευματικού «για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ για την εξοικονόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία».

«Αυτό το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Αυτό είναι και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε