Ανδρουλάκης: «Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2.000-3.000 οικογενειών όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης»

Ανδρουλάκης: «Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2.000-3.000 οικογενειών όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:02 Δημιουργία 06/06/23, 13:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Tον βασικό εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προσδιόρισε Νίκος Ανδρουλάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για όλα τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ ανέφερε: «Να υπάρχει αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη στη χώρα. Το να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία με όλα αυτά τα λάθη και να μην τα πληρώνει στο "ταμείο" των εκλογών, για μένα δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Περισσότερο καταψηφίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία» και συμπλήρωσε πως «είναι τρία τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα για τη χώρα που διακυβεύονται στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Πρώτον, μία ανθεκτική παραγωγική βάση. Ανθεκτική ανάπτυξη, που να αντέχει στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς είτε είναι πανδημίες είτε ενεργειακές κρίσεις, κάτι που δεν έχει η Ελλάδα. Δεύτερον, δίκαιη φορολόγηση. Και τρίτον, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. «Μπορώ να τα πάρω ένα-ένα με επίσημα στοιχεία και να σας αποδείξω ότι η Νέα Δημοκρατία είτε έχει αποτύχει είτε έχει κάνει τα ελάχιστα».

Ο κ. Ανδρουλάκης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της διατήρησης των υψηλών έμμεσων φόρων.

«Το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκέρτσος, κόντρα σε κάθε οικονομική θεωρία, είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ βολεύει τους ολιγάρχες και τους πλούσιους. Δεν υπάρχει οικονομολόγος παγκοσμίως, που θα σας τα πει αυτά. Αν μου πείτε ποια οικονομική θεωρία το λέει αυτό, τότε πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας, της φαυλότητας και της περιφρόνησης της νοημοσύνης μας, το 2019 αυτό που εγώ υποστηρίζω σήμερα και η Νέα Δημοκρατία το καταγγέλλει, το είχε εντάξει στο πρόγραμμά της. Έλεγε: "Μειώνουμε τον ΦΠΑ με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22% από 13% και 24%". Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους οποίους η ακρίβεια οδηγεί σε απελπισία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

«Ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνουν ότι μείωσαν τους φόρους και ο ελληνικός λαός κέρδισε 7 δισ. ευρώ την τετραετία. Το ΠΑΣΟΚ απαντά: "Πράγματι συνέβη αυτό, αλλά στα δύο χρόνια πήρατε από τον ελληνικό λαό 5 δισ. παραπάνω ΦΠΑ από τον προϋπολογιζόμενο". Εμείς επισημαίνουμε ότι, όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση, αν έχετε βγάλει 5 δισ., πρέπει να γυρίσουμε πίσω ένα ποσοστό από την υπεραπόδοση σε σχέση με τον προϋπολογιζόμενο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και να βρούμε τον συντελεστή ώστε να αποκλιμακωθεί προς τα κάτω. Αυτό είναι ένα μέτρο για όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση και για όσο αυξάνονται οι τιμές. Το ίδιο θα ισχύει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που προτείνουμε για να πέσει το κόστος παραγωγής, δεν είναι μόνιμα. Είναι για όσο διαρκεί η κρίση. Τώρα, εάν η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, μπορούμε να συζητήσουμε μελλοντικά την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέλαβε ότι στην πολιτική οι νίκες κερδίζονται και δεν χαρίζονται ενώ επέμεινε στη θέση του για μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές μέχρι 400.000. Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για τη φορολογία των μεγαλομερισματούχων, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση από τις 50.000 που είναι και σήμερα, ενώ έστειλε μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα καθιστώντας σαφές ότι είναι κατά της αύξησης των φόρων στις επιχειρήσεις. «Δεν μιλώ για τα κέρδη των επιχειρήσεων, αυτά είναι σταθερά 22%. Εμείς, αν μπορεί να μειωθεί, είμαστε υπέρ στο να μειωθεί. Εμείς μιλάμε μόνο για το μέρισμα. Τι λέμε; Μέχρι 50.000, 5%. Από 50.000 έως 100.000, 10%. Αφορά ελάχιστους, είναι τρεις-τέσσερις χιλιάδες», δήλωσε και τόνισε: «Δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 2.000-3.000 οικογενειών στην Ελλάδα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά θέλω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για να λύσουμε το δημογραφικό, να φτιάξουμε δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αδυναμίας επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος της πρώτης Κυριακής ήταν ότι θα τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαρουφάκη. Το ΠΑΣΟΚ, που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, θα τα έβρισκε με τον Βαρουφάκη; Αυτά έπαιζαν στον μιντιακό ολοκληρωτισμό της Νέας Δημοκρατίας, ότι το κόμμα που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ θα τα έβρισκε με τον Βαρουφάκη! Λέγε-λέγε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε, ό,τι πέτυχε. Τώρα καλλιεργούν δεύτερο φόβο; Πιο πιθανό είναι με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να μπορεί να κάνει συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν».

Αν σου άρεσε κάνε