Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο»

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:38 Δημιουργία 01/06/23, 20:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο Κισινάου της Μολδαβίας για την 2η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη, 1 Ιουνίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά την παρέμβασή της, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «'Αξονες δράσης για την ενέργεια», η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «η ενεργειακή κρίση μας υπενθύμισε ότι είμαστε βαθιά αλληλένδετοι και ισχυρότεροι όταν αντμετωπίζουμε τις απειλές από κοινού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι, «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει δραστικά τον ενεργειακό χάρτη. Η συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας» είπε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «η ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών, καθώς και η δημιουργία νέων, πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας». Υποστήριξε ακόμη, ότι «η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η σπουδαιότερη δράση που μπορούμε να αναλάβουμε για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, να μειώσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».

Αναφορικά με την Ελλάδα, η κυρία Σακελλαροπούλοου επισήμανε ότι εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο και πρόσθεσε πως «με την προώθηση έργων για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου, σκοπεύουμε να μεγιστοποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και να συμβάλουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα αυτό».

Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:

«Το 2022, η ευρωπαϊκή οικογένεια απέδειξε την ανθεκτικότητά της. Αποκρούσαμε το ενεργειακό όπλο της Ρωσίας διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού μας, μειώνοντας την ενεργειακή μας κατανάλωση και επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση. Το πιο σημαντικό, δεν αμφιταλαντευτήκαμε στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τους γείτονές της, όπως η Μολδαβία. Η προσπάθεια της Μόσχας να μας διχάσει, απέτυχε.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι υψηλές, πιέζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ελπίζω όμως ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης ανήκει στο παρελθόν και ότι μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία. Η κρίση αυτή μας υπενθύμισε ότι είμαστε βαθιά αλληλένδετοι. Είμαστε ισχυρότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις απειλές από κοινού. Η συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας: η ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών και η δημιουργία νέων πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο πόλεμος έχει αναδιαμορφώσει δραστικά τον ενεργειακό χάρτη. Η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η σπουδαιότερη δράση που μπορούμε να αναλάβουμε για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, να μειώσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Εν συντομία, χάρη στην προσπάθεια να περιορίσουμε και τελικά να εξαλείψουμε την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο. Με την προώθηση έργων για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου, σκοπεύουμε να μεγιστοποιήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και να συμβάλλουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ στο θέμα αυτό. Μέσω της αδιάκοπης και συνεχούς υποστήριξης προς αυτόν τον στόχο, ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις τρέχουσες προκλήσεις και θα εγγυηθούμε την ευημερία των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων, που εξακολουθούν να υποφέρουν από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε