Σαρμάς προς υπουργούς: «Να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας»

Σαρμάς προς υπουργούς: «Να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:30 Δημιουργία 26/05/23, 16:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον χαρακτήρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης περιέγραψε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς στην πρώτη, σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία των υπουργών.

Η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, σημείωσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ο οποίος προανήγγειλε νέα συνεδρίαση του οργάνου για αύριο, στην οποία θα τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

«Σας κάλεσα», είπε, «σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα υπουργεία σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό».

Ειδικότερα, ο κ. Σαρμάς, είπε: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε το υπουργεία σας να δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές πριν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες όπως απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών. Το ίδιον της δικαστικής εξουσίας είναι η αμεροληψία και η ανεξαρτησία. Για να ορίσει το Σύνταγμα έτσι σημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ωστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη».

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στα χαρτοφυλάκια που τους ανατέθηκαν.

Νωρίτερα, με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Είμαι δάσκαλος 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες». Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του στη νέα κυβέρνηση θα είναι εκτελεστικός.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι να αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες στη νέα κυβέρνηση».

«Να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία» ζήτησε η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. «Είναι μεγάλη χαρά», πρόσθεσε.

Πολύ σύντομος στις δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής «Περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα», είπε.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

«Είναι μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική» δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

Όλοι οι υπουργοί δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά επιστήμονες και άνθρωποι με εξειδίκευση στους τομείς που τους ανατέθηκαν. Στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας, και Εξωτερικών τοποθετήθηκε ένας στρατιωτικός ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην υφυπουργός στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, και ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Αν σου άρεσε κάνε