Άκαρπη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Συμφώνησαν για εκλογές στις 25 Ιουνίου

Άκαρπη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Συμφώνησαν για εκλογές στις 25 Ιουνίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:40 Δημιουργία 24/05/23, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιταχύνονται οι θεσμικές διαδικασίες για την προκήρυξη των δεύτερων εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου, καθώς μόλις 25 λεπτά ήταν αρκετά για να λήξει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Η συνάντηση ήταν τυπική και όπως προβλέπεται από το σύνταγμα θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές. Ήδη ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς αποδέχθηκε τη συνταγματική του υποχρέωση όπως τη χαρακτήρισε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη είναι στις επάλξεις για την ανασύνταξη δυνάμεων για τις επόμενες κάλπες. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι την Πέμπτη στην ΚΕ του κόμματος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου ενώ ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν. Υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Σε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, φθάνοντας στον Περισσό. Τόνισε ότι στόχος του για τις επόμενες εκλογές είναι το ΚΚΕ να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ κάλεσε τους πολίτες που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν.

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε μια θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον κ. Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο κ. Βελόπουλος έθεσε δυο ευαίσθητα θέματα. Καταρχήν επισήμανε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο κ Βελόπουλος στάθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθίσουν και πάλι για την τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο τους. Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και είπε «όχι, τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς, όχι οι δυο σας». Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενώ θετικός στην πρωτοβουλία ήταν ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Ertnews

Αν σου άρεσε κάνε