Εκλογές 2023: Με λίστα αντί σταυροδοσίας οι δεύτερες κάλπες

Εκλογές 2023: Με λίστα αντί σταυροδοσίας οι δεύτερες κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:02 Δημιουργία 22/05/23, 21:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέα προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε ουσιαστικά από σήμερα, μόλις μία ημέρα μετά τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές οι οποίες ωστόσο δεν έδωσαν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Ήδη στην κυβέρνηση επιθυμούν τη σύντμηση των διαδικασιών ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου αντί για τις 2 Ιουλίου που ήταν η αρχική πρόβλεψη, εφόσον κυλήσει πιο γρήγορα και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών -γι αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Βάσει της νομοθεσίας, οι επόμεη εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Αν σου άρεσε κάνε