ΚΚΕ: «Ελπιδοφόρα μηνύματα από τα αποτελέσματα των εκλογών»

ΚΚΕ: «Ελπιδοφόρα μηνύματα από τα αποτελέσματα των εκλογών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:35 Δημιουργία 22/05/23, 21:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 χαιρετίζει όλους όσους συνέβαλαν στην εκλογική μάχη του κόμματος.

Επιπλέον, η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές, άνοδος που έχει πανελλαδική γενική διάσταση, είναι το θετικό βήμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα στον -κατά τα άλλα- σημερινό αρνητικό συσχετισμό. Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε σημαντικά αστικά κέντρα, στις εργατικές γειτονιές, σε περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές, καθώς και σε νέες παραγωγικές ηλικίες».

Άνοδος του κύρους

«Το ΚΚΕ θα αποτελέσει τη μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις όποιες πολιτικές εξελίξεις» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για την πολιτική του στάση την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ' όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής» και προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ «την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 αποκάλυψε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής του πολιτικής ως πολιτική στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων» ενώ «ταυτόχρονα, παρ' όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστάτησαν να μείνει ζωντανή η φλόγα του αγώνα και της πάλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενους και λαϊκές δυνάμεις που ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και άλλα αστικά κόμματα».

H αντιλαϊκή ατζέντα είναι δεδομένη

Το κείμενο της απόφασης αναφέρει επίσης ότι η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ αφορά και την ιδεολογικο-πολιτική του παρέμβαση σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων μεγάλης σημασίας.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι σήμερα έχει περισσότερες δυνατότητες μέσα από την ιδεολογικο-πολιτική του παρέμβαση και την κοινή δράση με χιλιάδες λαού σε διάφορα μέτωπα πάλης, να κατακτηθεί μια πιο γερή συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την πολιτική του.

«Ο συσχετισμός μεταξύ των βασικών αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, που προέκυψε από τις εκλογές, δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης και στήριξης από δυνάμεις, που θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, σε πολιτικές επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Το ΚΚΕ όλη την προεκλογική περίοδο είχε αναδείξει ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένο και αντιλαϊκό, αφού θα κληθεί να συνεχίσει την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και άρα σε βάρος της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών επαγγελματιών και αγροτών και της νεολαίας. Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι παρά τις διαφορές τους και τις αντιπαραθέσεις τους συγκλίνουν σε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και κυρίως συγκλίνουν στο ότι από κοινού υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε σημαντικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η επιλογή μη σχηματισμού κυβέρνησης και η προσφυγή σε νέες εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο μόνο έναν σκοπό έχει: Τη λεηλασία της εργατικής - λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας». Αφορά την προσπάθεια απόσπασης ευρύτερης λαϊκής συναίνεσης στο αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης και ως τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και τον λαό. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη. Ο στόχος για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και λεηλασίας της λαϊκής ψήφου και των βουλευτικών εδρών. Είναι σταθερή και επιτακτική η ανάγκη για μια ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, αφού η αντιλαϊκή ατζέντα είναι δεδομένη. Το δίλημμα πρέπει να είναι ένα: "Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων". Πραγματική φιλολαϊκή αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκρατία, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί. Απέναντι σε μια αυτοδύναμη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ η μόνη δύναμη που θα ορθωθεί είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, που οι θέσεις και η πολιτική του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση κάθε αστικής πολιτικής, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής».

H διέξοδος βρίσκεται στην ταξική πάλη

«Τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί για ένταση της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Από αύριο, λοιπόν, η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο έντασης της επίθεσης στο έδαφος δεσμεύσεων στο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, στο φόντο νέων εξελίξεων και δεδομένων» επισημαίνει το ΚΚΕ αναφέροντας τα ζητήματα που θα διαχειριστεί «η νέα κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων» και στα οποία «συγκλίνουν ήδη οι δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων».

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε και θα του δώσει πάλι ο λαός για να συμβάλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης στο 'έργο' της νέας κυβέρνησης» τονίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα ενισχύεται ένα ρεύμα, αν και ακόμα αδύναμο, αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου, που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή. Ενισχύεται η αναζήτηση λύσης στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, στη συλλογική δράση».

Υπογραμμίζει ότι «η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της ταξικής πάλης, στη μάχη για την αλλαγή του αρνητικού πολιτικού συσχετισμού. Αυτό είναι το περιεχόμενο της καθημερινής δράσης των κομμουνιστών-στριών, των μελών της ΚΝΕ, των φίλων, οπαδών, συμπορευόμενων με το Κόμμα: Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τα βήματα στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, η συγκρότηση ενός μεγάλου ρωμαλέου εργατικού - λαϊκού κινήματος που δεν θα περιορίζεται μόνο στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά θα ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, με ευρύτερη συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το Πρόγραμμά του για την εργατική - λαϊκή εξουσία, για την σοσιαλιστική προοπτική».

Το ΚΚΕ καλεί σε δυνάμωμα της δράσης και της πολιτικής δραστηριότητάς του, σε ολόπλευρη ενίσχυσή του καθώς «μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».

«Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικά περιθώρια για να αντιμετωπιστούν νέα ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί και κυρίως για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ. Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα! Μόνοι τους και όλοι μας! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε