Bloomberg: Με το μυαλό στην ακρίβεια πήγαν οι Έλληνες στις κάλπες

Bloomberg: Με το μυαλό στην ακρίβεια πήγαν οι Έλληνες στις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:35 Δημιουργία 21/05/23, 19:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν πρωθυπουργό και κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τους ψηφοφόρους να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κρίση του κόστους ζωής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, και ο αντίπαλος αριστερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιστάθηκε στα μέτρα που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας, μέχρι που υποχώρησε και εξασφάλισε ένα ακόμη πακέτο διάσωσης, είναι οι κύριοι διεκδικητές. Μια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, καθιστά τη δεύτερη κάλπη μέσα στο καλοκαίρι εξαιρετικά πιθανή, αναφέρει στο σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Όπως πάντα, οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι ο καθένας τους έχει το καλύτερο σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας.

«Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας, για καλύτερους μισθούς, για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα το 2010 ενώ στη συνέχεια απώλεσε το 25% του ΑΕΠ της. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%. Τα capital controls έπαψαν να ισχύουν πριν από πάνω από τρία χρόνια. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί.

«Η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αφού ψήφισε στο κέντρο της Αθήνας.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 7 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ μια ασφαλής εκτίμηση με βάση τις πραγματικές ψήφους αναμένεται περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, καταλήγει το Bloomberg.

Αν σου άρεσε κάνε