Τσίπρας από Λάρισα: «Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία και την αλαζονεία»

Τσίπρας από Λάρισα: «Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, την οικογενειοκρατία και την αλαζονεία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:57 Δημιουργία 11/05/23, 22:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την βεβαιότητα ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτος και με διαφορά εξέφρασε από την Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο ΕΑΚ της πόλης.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη», λέγοντας: «Ως εδώ! Ως εδώ με την αισχροκέρδεια, με την οικογενειοκρατία, με την ανισότητα, με την αδιαφορία, ως εδώ με την αλαζονεία. Ως εδώ με την αδικία. Ως εδώ με το καθεστώς Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα της αλλαγής!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Στις εκλογές που έρχονται ο λαός μας θα απαντήσει σε ένα κρίσιμο δίλημμα: Μητσοτάκης ή αλλαγή. Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη. Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ"», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μνημονεύοντας το "Συμβόλαιο για την Αλλαγή" και υπογραμμίζοντας πως δεν θα δεχθεί υποδείξεις για το πού θα βρεθούν τα λεφτά από εκείνους που έδωσαν δέκα δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως σε κάθε περίπτωση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κλειδί της προοδευτικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν έχει μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά με τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης.

Επανάλαβε, εξάλλου, τα τρία μέτρα που θα θεσπίσει με ΠΝΠ τις πρώτες στιγμές της προοδευτικής διακυβέρνησης.

-«Αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο ολοκληρωμένης προστασίας της ιδιοκτησίας από τα χρέη.

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή (6%). Μηδενισμός του ΦΠΑ σε γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές.

-Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο.

-Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών όπου, κατά τον ίδιο, συντελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια Μητσοτάκη ιδίως όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τόνισε, μάλιστα, πως γίναμε το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αναφερόμενος και στο πόρισμα της Επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό πως επιχειρεί να βαφτιστεί στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να ξεπλύνει τα εγκλήματά του κατά της δημοκρατίας με την ψήφο των πολιτών.

Απευθύνθηκε, εξάλλου, στους συντηρητικούς πολίτες της ΝΔ κι αναρωτήθηκε αν θα ξεπλύνουν αυτή τη ντροπή για τη δημοκρατία και για την παράταξή του.

«Κάτι ήξεραν οι επικοινωνιολόγοι που του έλεγαν να μην πάει σε ντιμπέιτ. Εννιά μήνες έκρυβε επιμελώς το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και με την πρώτη ερώτηση έπαθε τρικυμία. Και είπε όσα δεν έλεγε τόσο καιρό .Για πρώτη φορά παραδέχθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και παραδέχτηκε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν, όμως, δεν υπήρξε εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε το εθνικό απόρρητο στην εξεταστική για να συγκαλύψει την αλήθεια; Γιατί η υπεύθυνη εισαγγελέας της ΕΥΠ, κυρία Βλάχου, που υπέγραψε τις παρακολουθήσεις χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα, παραμένει ακόμη στη θέση της; Γιατί εννέα μήνες τώρα καμιά κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί σε κανέναν από τη Δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί ισότιμο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων ήταν αυτό της συγκάλυψης του σκανδάλου, που επιχείρησε το καθεστώς Μητσοτάκη. Με τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης, με την απόπειρα χειραγώγησης των ανεξάρτητων Αρχών, με την κακοποίηση των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εννιά μήνες τώρα, βιάζουν και παραβιάζουν το κράτος δικαίου και τη Συνταγματική νομιμότητα».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως για πρώτη φορά είπε τόσο καθαρά πως οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Σημείωσε, όμως, με νόημα πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ με τη ΝΔ ξανά στην κυβέρνηση του τόπου: «Στο σκαμνί το παρακράτος των υποκλοπών κι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αρχιερέα των υποκλοπών δεν γίνεται».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο «μεγάλο έγκλημα» των Τεμπών γιατί ένας ανεκπαίδευτος σταθμάρχης παράνομα διορίστηκε με ρουσφέτι κομματικό, σε μια τόσο κρίσιμη θέση, ανάμεσα σε άλλα.

«Είναι ακόμα πιο θλιβερός ο τρόπος που χειρίστηκαν τη τραγωδία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Στήνοντας άθλιες παραστάσεις μπροστά από μια απαρχαιωμένη κονσόλα που τη βάφτισαν τηλεδιοίκηση. Και κοροϊδεύοντας τον κόσμο με την fake παραίτηση του υπουργού των Τεμπών που τώρα είναι υποψήφιος, γιατί και αυτός θέλει να ξεπλυθεί στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Είναι πια ολοφάνερο: Βλέπουν τη ψήφο του λαού ως ξέπλυμα για όσα τους βαραίνουν. Και δεν νοιάζονται. Όσοι όμως νοιαζόμαστε, και είμαστε πάρα πολλοί, δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να εφησυχάσουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, επίσης, πως η μεσαία τάξη έφτασε να επιβιώνει με κουπόνια, ενώ οι νέοι και οι νέες όλα αυτά τα χρόνια στοχοποιήθηκαν.

«Και απέναντι σε όλα αυτά, πώς τους απαντά ο κ. Μητσοτάκης; Με την περιφρόνηση των 150 ευρώ στους δεκαοχτάρηδες. Για να εξαγοράσει την ψήφο τους. Οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός. Και στη γλώσσα μας υπάρχει μια λέξη που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη γλώσσα στον κόσμο. Η λέξη φιλότιμο. Θα καταλάβει σύντομα ότι το να θίγει το λαό που κυβερνά στο φιλότιμό του είναι ακόμα χειρότερο από το να θίγει τις αμοιβές και τα δικαιώματά του. Στις κάλπες, κύριε Μητσοτάκη, στις κάλπες. Εκεί θα δείτε τι λένε οι πολίτες για τα σπασμωδικά μέτρα και οι νέοι για τα 150 ευρώ σας».

Θύμισε τα τελευταία λόγια του Μαρίνου Αντύπα: Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι επίκαιρα καθώς «οι ανισότητες διευρύνονται, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ένα αυταρχικό παρακράτος καταλύει βάναυσα τις ελευθερίες μας, ακόμη και αυτή των επικοινωνιών μας. Με κακόβουλα λογισμικά και παρακολουθήσεις». Η αδελφότητα η ενότητα του λαού μας είναι το μόνο όπλο του απέναντι στις δυσκολίες που περνά, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος σαφώς προς τον κ. Ανδρουλάκη «Και ελπίζω αύριο να μη μας πούνε ότι κλέβουμε και τα συνθήματα του Μαρίνου Αντύπα…».

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γνήσιο εκφραστή και κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου μας. «Και αν τα ιδανικά και οι αξίες του, τα συνθήματά μας αυτά, είναι ξανά επίκαιρα είναι γιατί έχουμε τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που τα έχει κάνει επίκαιρα. Και γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα ηττηθεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ τη νικήσει. Και θα τη νικήσουμε με διαφορά. Να είστε σίγουροι».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και για συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ, υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανάλογα με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη κι από τις πρώτες στον κόσμο, ενώ τον χαρακτήρισε υπόλογο και για την πρωτοφανή αισχροκέρδεια, η οποία πήρε χαρακτήρα ανθρωπιστικής καταστροφής και γιατί ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ ενώ ερχόταν η ενεργειακή κρίση.

«Έβαλε τους Στάσσηδες να ληστεύουν τους καταναλωτές και να μοιράζονται τα λάφυρα. Υπόλογος είναι και για το πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία. Υπόλογος είναι και για την αναδιανομή της περιουσίας της μεσαίας τάξης. Με δική του ευθύνη συντελείται το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών. Και είναι δυο φορές υπόλογος, γιατί στον εαυτό του, τους φίλους του, το κόμμα του, εξασφάλισε δανειακή ασυλία. 400 εκατομμύρια χρωστάει η ΝΔ. Δανεικά κι αγύριστα. Πάνω από 12 εκατομμύρια οι υπουργοί του».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα και τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

-Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.

-Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Αν σου άρεσε κάνε