Εκλογές 2023: Η πρόβλεψη της AXIA για το αποτέλεσμα της κάλπης

Εκλογές 2023: Η πρόβλεψη της AXIA για το αποτέλεσμα της κάλπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:36 Δημιουργία 11/05/23, 17:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μια ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων με βάση και τις δημοσκοπήσεις επιχειρεί η AXIA Ventures, η οποία σπεύδει να αποκωδικοποιήσει το σκηνικό, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το report της εταιρείας αναλύσεων, από τα ευρήματα των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις:

-Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις, ανακτώντας τις δημοσκοπικές της απώλειες από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κερδίζει έδαφος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Ν.Δ.

-Η διαφορά των δύο κομμάτων σταδιακά διευρύνεται, καθώς καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει απόσταση κάτω των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

-Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται πέριξ του 10% στην πρόθεση ψήφου.

-Η Ελληνική Λύση φαίνεται να χάνει έδαφος, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει το 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή.

-Οι αναποφάσιστοι ή αυτοί δεν επιθυμούν να ψηφίσουν εξακολουθούν να αποτελούν ένα υψηλό ποσοστό των ερωτώμενων.

-Έξι κόμματα φαίνεται να ξεπερνούν το 3% και να εισέρχονται στην επόμενη Βουλή. Δεν υπάρχουν άλλα κόμματα, τα οποία έχουν τη δυναμική να προσεγγίσουν το εν λόγω όριο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η AXIA συμπεραίνει τα εξής:

-Η Ν.Δ. φαίνεται να εξασφαλίζει το 35% – 36% των ψήφων, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 120 βουλευτές.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 98 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 34.

-Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς από κοινού θα έχουν 154 βουλευτές.

-Χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ25, καθώς οι βουλευτές των τριών κομμάτων αθροίζονται σε 145.

Σύμφωνα με την AXIA, εφόσον η Ν.Δ. πετύχει ποσοστά της τάξης του 35% – 36% στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τότε είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, παρά να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της επαναφοράς του προοδευτικού βουλευτικού μπόνους, οι πιθανότητες εξασφάλισης της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών είναι αυξημένες.

Πέραν της Ν.Δ., καταλήγει η ανάλυση της AXIA, υψηλότερο ποσοστό αναμένεται να πετύχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση δεύτερων εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε