Εκλογές 2023: Αποτελέσματα χωρίς ξενύχτι με 20.000 τάμπλετ στα εκλογικά τμήματα

Εκλογές 2023: Αποτελέσματα χωρίς ξενύχτι με 20.000 τάμπλετ στα εκλογικά τμήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:36 Δημιουργία 10/05/23, 21:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκλογές χωρίς ξενύχτι θα είναι αυτές της 21ης Μαΐου, καθώς στα εκλογικά τμήματα της επικράτειας θα σταλούν 20.000 τάμπλετ, τα οποία θα δώσουν σε χρόνο-ρεκόρ τα αποτελέσματα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών 2023.

Εκλογές χωρίς «ξενύχτι» θα είναι αυτές της 21ης Μαΐου, καθώς στα εκλογικά τμήματα θα σταλούν 20.000 τάμπλετ, τα οποία θα δώσουν σε χρόνο - ρεκόρ τα αποτελέσματα.

Αυτό είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Έως τις 12 το βράδυ θα έχουμε σταυρούς, θα ξέρουμε ποιοι εκλέγονται βουλευτές». Η εκλογική αναμέτρηση θα καλυφθεί σε όλη τη χώρα από το «SRT», το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων, εγκατεστημένο σε φορητές συσκευές.

Ως αποτέλεσμα, περίπου μία ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρχει πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (στις 20:00 δηλαδή) ενώ ήδη από τις 21:00-21:30 θα βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα για τους πολιτικούς συσχετισμούς με σαφές αποτέλεσμα στο 80%+ της Επικράτειας.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, η οποία γίνεται απ' ευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT).

Ειδικότερα, μεταδίδει:

Α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.

Β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.

Γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.

Δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.

Ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.

ΣΤ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιαφόρο του δήμου (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων).

Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της εκλογικής περιφέρειας.

Έπειτα, από την έδρα της εκλογικής περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Έπειτα ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.

Οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας. Δεν επιτρέπεται οι περιφερειακές ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το κυπριακό μοντέλο

Αυτό που για πρώτη φορά θα υιοθετηθεί είναι το κυπριακό μοντέλο σε ό,τι αφορά την τακτική επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των συμμετεχόντων και άρα την επίσημη ανανέωση της εικόνας για την αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα γίνει συνολικά τρεις φορές μέσα στην ημέρα, πιθανότατα στις 11 το πρωί, στις 3 το μεσημέρι και στις 7 το απόγευμα, τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

Πάντως, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς ο χρόνος στην κλεψύδρα για την ημέρα των εκλογών αδειάζει και η μεγάλη βραδιά θα αποδείξει αν η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας θα είναι απολύτως επιτυχημένη, αλλάζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό και τις τηλεοπτικές «συνήθειες» με τα πολύωρα πάνελ.

Αν σου άρεσε κάνε