Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 23:37 Δημιουργία 28/04/23, 21:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία αποτελούν «η μείωση του χρέους η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και ο οδικός χάρτης της επόμενης τετραετίας, εφόσον επανεκλεγεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ και αφού προχώρησε σε έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προσέκυση νέων επενδύσεων και τις ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό, επανέλαβε τις δεσμεύσεις, εφόσον εκλεγεί ξανά η κυβέρνση της ΝΔ, την αύξηση μισθών την επόμενη τετραετία, και την περαιτέρω μείωση των φόρων.

«Αυτή η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είπε, «μας απασχολεί που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της πολυετούς κρίσης. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι να κινηθεί ταχύτερα η οικονομία, όχι όμως με κατανάλωση αλλά με επενδύσεις». Χαρακτήρισε εφικτή την εξαγγελία για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη πενταετία και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια μείωσε τους φόρους.

«Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας εμείς πετύχαμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεν επωφελούνται όλοι λόγω του πληθωρισμού, αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; αναρωτήθηκε. Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση».

Ο τομέας των επενδύσεων

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, δίνοντας το παράδειγμα της Microsoft, όπως και στα βήματα που έκανε η χώρα μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δημιουργία του gov.gr, και των πλατφορμών που λύνουν τα χέρια των πολιτών καθημερινά.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως επανέλαβε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για την ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό, όπως και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες χρειάζονται μια σταθερή κυβέρνηση ενόψει των εκλογών με αφορμή τις κρίσεις που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως την πανδημία του κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τη διαμάχη με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» στις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως στόχος είναι να υπάρξει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό.

Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι πρέπει στους χρόνους απονομής να έρθουμε κοντά στους μέσους όρους της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική, ξεκαθάρισε.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πτώχευση»

Το δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαίου είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα επιστρέψει πίσω στο καταστροφικό 2015 επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με πολλά δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015 και την πολύ κακή δουλειά που έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό ο αμερικανός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι η άποψη που έχουν πλέον στην Ευρώπη για τον κ. Τσίπρα είναι ότι μετά την κωλοτούμπα του 2015 οδήγησε την χώρα έξω από τα μνημόνια και την επανέφερε στις αγορές...

«Αυτά τα λένε όσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα» του απάντησε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους προσκεκλημένους που παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

Σε ότι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που απαγόρευσε τα παράνομα λογισμικά, ενώ κάναμε αλλαγές στη ΕΥΠ.

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να γίνει για ζητήματα κυριαρχίας και το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια απόφαση μετά τις εκλογές: αν έχει πραγματική πρόθεση να έχει σχέσεις με τη Δύση ή θα στραφεί σε μια δική της πολιτική, που θα είναι πιο κοντά σε Κίνα ή Ρωσία. Αυτό εν τέλει θα καθορίσει τις σχέσεις μας, αλλά και το Κυπριακό» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει συζήτηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και συνόρων. Εχουμε μόνο ένα θέμα. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά συμφωνούμε και ότι δεν μπορούμε να το λύσουμε με υπερπτήσεις αλλά με θετική ατζέντα».

Αν σου άρεσε κάνε