Οδηγίες του ΥΠΕΞ προς τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν

Οδηγίες του ΥΠΕΞ προς τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:44 Δημιουργία 15/04/23, 20:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανακοίνωση με οδηγίες προς τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119)».

Άμαχοι νεκροί από την έκρηξη βίας

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η κατάσταση στο Σουδάν, με τις συγκρούσεις RSF και στρατού, την ώρα που οι τελευταίες πληροφορίες μεταφέρουν πως γίνονται μάχες ακόμα και μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ιατρική οργάνωση.

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Χαρτούμ την πρωτεύουσα του Σουδάν, καθώς η πανίσχυρη παραστρατιωτική ομάδα RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) συγκρούεται με τον στρατό της χώρας και έχει καταλάβει σημαντικά κυβερνητικά κτήρια, σε μία κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.

Οι δυνάμεις RSF υποστήριξαν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Επίσης, υπό τον έλεγχο τους βρίσκονται άλλα δυο αεροδρόμια στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Στον αντίποδα η πολεμική αεροπορία της χώρας δηλώνει ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των παραστρατιωτικών την ώρα που οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Αναστολή πτήσεων της EgyptAir

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν σήμερα με πυροβολισμούς να ακούγονται σε αρκετές περιοχές του Χαρτούμ, ενώ μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και στις γύρω πόλεις.

Αν σου άρεσε κάνε