Εκλογές 2023: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση - Η διάλυση της Βουλής και οι διερευνητικές εντολές

Εκλογές 2023: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση - Η διάλυση της Βουλής και οι διερευνητικές εντολές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:57 Δημιουργία 28/03/23, 14:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε με την ανακοίνωση σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της ημερομηνίας διεξαγωγής τους που είναι 21η Μαΐου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Βουλή αναμένεται να κλείσει την Μεγάλη Εβδομάδα -πιθανότατα την Μεγάλη Τετάρτη- και αμέσως μετά το Πάσχα αντί να ανοίξει, θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεώς της θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Ως τότε, η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει το τελευταίο της νομοσχέδιο, που θα εισηγηθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα είναι «ερανιστικό» δηλαδή θα εμπεριέχει σειρά διατάξεων προς ρύθμιση, όπως ανταμοιβές δημοσίων υπαλλήλων, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου, αποτίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού για την λειτουργία του κράτους κλπ.

Οι διερευνητικές εντολές

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και, ως φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την επομένη των εκλογών, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κάθε κόμμα κρατά την εντολή τρεις ημέρες και θα πρέπει να διαπιστώσει εάν δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφόσον πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει διαμηνύσει, δεν θα εξαντλήσει το τριήμερο, και το πιθιανότερο σενάριο είναι να επιστρέψει άμεσα την εντολή για να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι η εντολή θα δοθεί με τη σειρά στους πολιτικούς αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες, ενώ τη 10η ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Εφόσον και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, τότε θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως ως και την 30ή Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πιθανότατα στις 31 Μαΐου θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές που θα εκλεγούν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αμέσως μετά θα ξαναδιαλυθεί η Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής φαίνεται να «κλειδώνει» η Κυριακή 2 Ιουλίου, -προκειμένου να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων- στις οποίες οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα, καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός.

Αν σου άρεσε κάνε