Τέμπη: Έρχεται διακομματικό «ναι» στα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων και πληγέντων

Τέμπη: Έρχεται διακομματικό «ναι» στα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων και πληγέντων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:59 Δημιουργία 27/03/23, 21:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ευρεία συναίνεση αναμένεται να «περάσουν» από τη Βουλή τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπάει το εμπάργκο που είχε επιβληθεί την επομένη της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και επιστρέφει στις ψηφοφορίες, αλλά μόνον για τα άρθρα που αφορούν στους συγγενείς των θυμάτων και τους πληγέντες της τραγωδίας.

Για «γενναία παραίτηση» του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που του αναλογούσε, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποδίδοντας το δυστύχημα σε σωρεία ανθρώπινων λαθών. «Δεν αναιρώ τις δικές μας ευθύνες», τόνισε για να προσθέσει πως η κυβέρνηση δεν συγκρούστηκε με την κακή νοοτροπία του δημοσίου. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του αναφέρθηκε στους σταθμάρχες που αποχώρησαν νωρίτερα, στον επιθεωρητή που έλαβε αναρρωτική άδεια, καθώς και στην πλαστογράφηση το φύλλου υπηρεσίας με μπλάνκο. «Ασχέτως το ποια λάθη έκανε η Hellenic Train η ευθύνη στο μεγαλύτερο μέρος της δεν ανήκει σε ιδιωτική εταιρία αλλά στο δημόσιο ΟΣΕ, δεν αφορά καμία ιδιωτικοποίηση», είπε και επέκρινε με δριμύτητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση αυτή για να αναστρέψουν ενόψει εκλογών τους συσχετισμούς, κι «αυτό συνιστά ύβρη στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν».

«Επιμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσετε το ψευδές επιχείρημα ότι η επιλογή του σταθμάρχη ήταν ρουσφέτι γιατί θέλετε να κερδοσκοπήσετε πάνω στους νεκρούς κι αυτό είναι απαράδεκτο και απαίσιο, η τοποθέτησή του ήταν νομιμότατη, η πλατφόρμα της κινητικότητας δεν προβλέπει ηλικία για καμία θέση», είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τα μέτρα», ανέφερε ο εισηγητής του στο νομοσχέδιο Χαράλαμπος Μαμουλάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ευαισθησία του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Τα μέτρα στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να στηριχθούν κι από το ΚΚΕ. «Δεν θα αρκεστούμε μόνο στα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πέρα από τις απαντήσεις, που ζητά, ώστε να υπάρξει δίκαιη απόδοση των ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο απ’ όπου και εάν προέρχεται, ζητά τη διασφάλιση ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια, ώστε ποτέ ξανά να μη ζήσουμε τέτοια τραγωδία», είπε ο Απόστολος Πάνας, ενώ ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ έκανε λόγο για έγκλημα που δεν μπορούν να συγκαλύψουν τα μέτρα. Ο Περισσός θα στηρίξει κάποια εξ αυτών, ενώ σε άλλα θα ψηφίσει «παρών». «Ναι» λέει κι η Ελληνική Λύση που ζητά όπως είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος να υπάρξει και διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες. «Να φέρετε άρθρα για στήριξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις», είπε προς την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ 25.

Αν σου άρεσε κάνε