Παράθυρο Τσίπρα για συγχωροχάρτι σε Πολάκη και επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Παράθυρο Τσίπρα για συγχωροχάρτι σε Πολάκη και επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:04 Δημιουργία 18/03/23, 16:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοίγει ο δρόμος ώστε να συμπεριληφθεί τελικά ο κ. Παύλος Πολάκης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την εισήγησή του προς τα μέλη του κομματικού οργάνου είπε πως από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η εξέλιξη με την επιστολή συγγνώμης του κ. Παύλου Πολάκη, μπορεί να επανεξεταστεί η απόφαση που έχει ληφθεί και εφόσον υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Τι ακριβώς είπε ο Τσίπρας για Πολάκη

«Θέλω να είμαι όμως ξεκάθαρος, για να διαβούμε το Ρουβίκωνα της νίκης και της αλλαγής είναι αναγκαία τα διαπιστευτήρια που απαιτεί η πραγματικότητα που απαιτεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και η δημοκρατική παράταξη. Διαπιστευτήρια σοβαρότητας όλων μας και του καθενός. Διαπιστευτήρια ενότητας στον καθημερινό αγώνα.

Αφοσίωσης στο κοινό καλό και τη συλλογική δουλειά.

Συντροφικής αλληλεγγύης που προσυπογράφει την ηθική της πολιτικής μας.

Δεν είμαστε κόμμα των διαγραφών και των προγραφών. Αντίθετα, είμαστε κόμμα των εγγραφών. Με ανοιχτές πόρτες, διάφανη λειτουργία, ανοιχτή καρδιά.

Αλλά είμαστε κόμμα που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές. Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο.

Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια. Ε δεν είμαστε μία από τα ίδια.
Ούτε στον τρόπο που προσεγγίζουμε την πολιτική, ούτε στις απόψεις, το ήθος, τις θέσεις, τη σχέση στράτευσης και ανιδιοτέλειας.

Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς. Ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του. Και πολύ περισσότερο όταν η ιστορία μας ανέδειξε στη μεγάλη δύναμη ελπίδας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κανένας μας και για κανένα λόγο δεν έχει το δικαίωμα να το ξεχνάει αυτό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας. Η επιστολή του σύντροφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε. Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής. Και παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά. Και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης.

Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό.

Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο. Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε.

Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε.

Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας».

Αν σου άρεσε κάνε