Στην τελική ευθεία η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το πρωί της Παρασκευής οι ανακοινώσεις

Στην τελική ευθεία η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το πρωί της Παρασκευής οι ανακοινώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:29 Δημιουργία 16/03/23, 17:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10 το πρωί της Παρασκευής συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να «κλειδώνει» μεταξύ των 770 - 780 ευρώ μεικτά.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου, ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί μετά τη σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου, ωστόσο πήρε αναβολή μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός «κλειδώνει» κοντά στα 770 ευρώ μεικτά και περίπου 655 ευρώ καθαρά και συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων. Βέβαια, ακόμα, όλα τα σενάρια παραμένουν ακόμα στο «τραπέζι».

Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη θα υπάρξει μια «σημαντική αύξηση».

«Πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» έχει πει χαρακτηριστικά ο ο υπουργός Εργασίας κάνοντας όμως λόγο και για «αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού».

Ενώ και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ανάλογο σχόλιο και χαρακτήρισε εφικτή μια «γενναία και ρεαλιστική» αύξηση.

Ποιοι θα δουν μεγαλύτερη διαφορά

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες είναι αυτοί που θα δουν τη σημαντικότερη διαφορά στους μισθούς τους, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό αμειβόμενων στον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται πως το 2011, πριν την είσοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανερχόταν στα 751,36 ευρώ.

Τα επιδόματα που αυξάνονται

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως τα παρακάτω:

-Επίδομα ανεργίας

-Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους

-Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας

-Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

-Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων

-Ειδικά εποχικά βοηθήματα

-Ειδική παροχή μητρότητας

-Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

-Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)

-Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.

-Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα

-Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης

Αν σου άρεσε κάνε