Χατζηδάκης: «Γενναία η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ»

Χατζηδάκης: «Γενναία η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:59 Δημιουργία 13/03/23, 18:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μίλησε στο Mega η αύξηση θα είναι γενναία, ωστόσο, όπως επανέλαβε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογιστούν και οι ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε πως οι σχετικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και το νέο ποσό θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα του παραδώσει την εισήγηση για το ύψος της αύξησης και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Οι υπογραφές των υπουργών θα συγκεντρωθούν δια περιφοράς, καθώς δεν προβλέπεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Πού θα φτάσει

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου θα κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ, από τα 713 που είναι σήμερα.

Δηλαδή, το ποσοστό της αύξησης θα είναι 7,50% έως 7.75% (στο ύψος δηλαδή της αύξησης των συντάξεων), ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και το 9%-9,6% (πληθωρισμός 2022).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει με βάση τα σενάρια ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 768 ευρώ (+7.75%) η 780 ευρώ (+ 9%), άρα η αύξηση θα είναι από 40 – 70 ευρώ, μικτά.

Ανεβαίνουν και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών, όχι με μονομερείς αποφάσεις, αλλά στα πλαίσια ενός μόνιμου μηχανισμού που θα έχει τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Η έρευνα «Global Wage Report 2022-23» του ILO αποτύπωσε τις καταστροφικές συνέπειες των συνεχών ανατιμήσεων στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων (ονομαστικοί μισθοί πλην του πληθωρισμού), κυρίως σε όσους βρίσκονται στο χαμηλό άκρο των αποδοχών. Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζόμενων -σε παγκόσμιο επίπεδο- κατέγραψαν πτώση το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε