Σπίρτζης για Τέμπη: «Δεν ισχύει το

Σπίρτζης για Τέμπη: «Δεν ισχύει το "όλοι φταίμε"» - Οξεία η αντίδραση Οικονόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:26 Δημιουργία 10/03/23, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Το δυστύχημα των Τεμπών δεν θα γινόταν, αν ίσχυε ότι ίσχυε μέχρι το 2019 και το 2020 στον ΟΣΕ» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Εκφράζοντας αρχικά την οδύνη του για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και σημειώνοντας πως «δεν είναι οι στιγμές για να κάνει κανείς προπαγάνδα», ο κ. Χρήστος Σπίρτζης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «θα παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία και αν εμείς έχουμε μερίδιο ευθύνης θα το πούμε». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «το "όλοι φταίνε" δεν ισχύει. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φταίει, ούτε εγώ προσωπικά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημείωσε πως «είναι τραγικό να λέμε ότι σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή έγινε μετωπική σύγκρουση», ενώ στην ερώτηση τι άλλαξε και φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, απάντησε ότι «αποδομήθηκε, κατέρρευσε όλο το σύστημα του ΟΣΕ μέσα στα 4 χρόνια. Γιατί; Γιατί συνεχίστηκε μια άλλη λογική στη στελέχωση του οργανισμού». Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως όταν «είσαι υπουργός και σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, σταματάς, αν δεν μπορείς να διασφαλίσεις την ασφαλή λειτουργία» επικαλούμενος δική του απόφαση να σταματήσει η λειτουργία των τράμ.

Για τα συστήματα ασφαλείας τόνισε πως «επί δικής μας διακυβέρνησης υπήρχαν δύο συστήματα και αυτό το απέκρυψε ο κ. Γεραπετρίτης. Υπήρξε η πυρκαγιά το 2019 και δεν το έφτιαξε κανείς. 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις κάνανε και δεν έφτιαξαν το κέντρο που κάηκε». Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε και για τη στελέχωση του Οργανισμού. «Έπρεπε να υπάρχει προσωπικό, έπρεπε να υπάρχει συντήρηση, που δεν υπήρχε. Επί των ημερών μας ο ΟΣΕ είχε 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό» είπε και σημείωσε: «Οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές. Είναι προσωποποιημένες». Ζήτησε,δε, από τον κ. Μητσοτάκη «να στείλει άλλη μια επιστολή στον κ. Ντογιάκο και να διερευνηθούν όλες οι συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στον σιδηρόδρομο».

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ακόμα ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το 68% του συστήματος, ενώ συμπλήρωσε πως το έργο που θα εγκαινίαζε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, μια ημέρα μετά το δυστύχημα ήταν ολοκληρωμένο κατά 95%. Τέλος, σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν απέφευγε να εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες είπε πως δεν «είχε κανέναν λόγο να κρυφτεί» και πως όποιος δημοσιογράφος τον αναζήτησε μίλησε μαζί του.

Οικονόμου: «Μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων»

«Θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, που συνοψίζεται στο εξής: "Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς"» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη. Ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι «είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον κ. Σπίρτζη για «περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε "ρολόϊ" επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ». Παράλληλα σημειώνει ότι την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη, και καλεί τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να παραβρεθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή ώστε να έρθει σε κατ' αντιπαράσταση συζήτηση με τον κ Γεραπετρίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη ευθυνών και όχι ψέματα και υπεκφυγές.

«Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σήμερα για να τοποθετηθεί, δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: "Δεν φταίμε σε τίποτα εμείς". Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν» τόνισε ο κ. Οικονομου. Κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης συμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά» και προσέθεσε: «Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε «ρολόϊ» επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η Κυβέρνηση της ΝΔ. Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός. Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ´ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές».

Αν σου άρεσε κάνε