Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:27 Δημιουργία 10/02/23, 22:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η ρύθμιση που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προβλέπει την επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια, με το ΠΑΣΟΚ να αναφέρει πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης δανείων και να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

Νωρίτερα με δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν και να ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είναι η ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία, σκοπός της είναι: «Με τα άρθρα που ακολουθούν επαναφέρεται η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως κατά βάση προβλεπόταν κατά το χρόνο που έληξε η προστασία της. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής μπορεί να σώσει την κατοικία του, ρυθμίζοντας οφειλές μέχρι το ύψος της αξίας της. Έτσι, η προστασία της κατοικίας κατοχυρώνεται κατά τρόπο που δεν ζημιώνει τους πιστωτές. Συγχρόνως, όμως, για την περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, ρυθμίζεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα συνεισφοράς του Δημοσίου. Με την προτεινόμενη διάταξη, επίσης, προστατεύεται για τον αγρότη με αντίστοιχους όρους όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες. Τέλος, επαναφέρουμε, με την τροπολογία, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, η σημασία της οποίας έχει αναδειχθεί πλέον κατά τρόπο εμφαντικό, τόσο για την προστασία των οφειλετών όσο τελικά και της περιουσίας των ίδιων των τραπεζών».

Αν σου άρεσε κάνε