Παρέμβαση Ανδρουλάκη στο PES - Οικονομικά μέτρα με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία

Παρέμβαση Ανδρουλάκη στο PES - Οικονομικά μέτρα με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:11 Δημιουργία 09/02/23, 16:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρέμβαση στις εργασίες της Προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αιχμή του δόρατος στην παρέμβαση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην προσύνοδο του PES ήταν η οικονομία και μια σειρά μέτρων με θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην κοινωνία

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε τα εξής:

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας συνεχώς νέες προκλήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα με κοινές πολιτικές και πυξίδα την αλληλεγγύη. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

-Με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά,

-Με τη φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών, μια πολιτική την οποία το ΠΑΣΟΚ έθεσε πρώτο στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση στη συνέχεια του κοινωνικού κράτους

-Με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, μια πολιτική για την οποία είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα καθώς το κόστος κατοικίας είναι δυσβάσταχτο. Το 2019, το 65% των ατόμων που ενοικίαζαν το σπίτι τους, έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους σε έξοδα στέγασης».

Σχετικά με την ενίσχυση της οικονομίας και μία κοινή απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, κ. Ανδρουλάκης είπε: «Τονίζουμε το κοινό. Χρειαζόμαστε κοινά οικονομικά εργαλεία, με ευρωπαϊκά χρήματα, και όχι μόνο δάνεια. Είχαμε μια παρόμοια πρόταση όταν το Next Generation EU ήταν υπό διαπραγμάτευση, αλλά τελικά χάθηκε στην πορεία. Θα μπορούσε να είναι η βάση ενός νέου εργαλείου. Η απλή χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι η λύση, καθώς τα ισχυρά κράτη έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι ανισότητες μεταξύ των κρατών- μελών. Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας με πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα».

Οσον αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε τα εξής: «Ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου δεν λειτουργεί. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», με ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών. Oι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την επίτευξη συμφωνίας και την υιοθέτηση ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Αν σου άρεσε κάνε