Διαφοροποίηση Σαμαρά για τον Κωνσταντίνο: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους»

Διαφοροποίηση Σαμαρά για τον Κωνσταντίνο: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:05 Δημιουργία 12/01/23, 19:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα έχει συμβολική σημασία και δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες», τονίζει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.

Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Κι αυτό πέρα από ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.

Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή...

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια.

Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία.

Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.

Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».

Αμήχανη αντίδραση Οικονόμου

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς, τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει συλλυπηθεί, προσωπικά, τα παιδιά του τέως βασιλιά και την σύζυγό του.

Ο κ. Οικονόμου δεν θέλησε να σχολιάσει την ανάρτηση του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι: «Η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς “κομπλεξισμούς” χωρίς δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της ιστορίας».

«Το πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα ή τις επιδιώξεις τους», σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς με αναφορές στο παρελθόν. Αυτό στο οποίο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος… Η ελληνική δημοκρατία είναι μία πολύ ώριμη, πολύ σταθερή, πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική, σύγχρονη αστική, ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Κληθείς να σχολιάσει γιατί θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο τέως βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται και όλα θα γίνουν με σεβασμό στους θεσμούς και με την ωριμότητα που πρέπει να διαχειρίζεται το θέμα η ελληνική δημοκρατία».

Αν σου άρεσε κάνε