Μισή πρόοδος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το φυσικό αέριο

Μισή πρόοδος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για το φυσικό αέριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:24 Δημιουργία 13/12/22, 21:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν σε oristik;h συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Όπως ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Αν και αυτή τη φορά έγιναν σημαντικά βήματα προς την τελική συμφωνία το ύψος του πλαφόν συνεχίζει να διχάζει τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρχε συμφωνία για την τιμή του πλαφόν σε καμία στιγμή της συνεδρίασης, ενώ οι υπουργοί συμφωνούν σε άλλα τμήματα του επίμαχου Κανονισμού όπως η διαδικασία απόσυρσης.

Το φλέγον θέμα παραπέμπεται πλέον στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 19ης Δεκεμβρίου ή στη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο (δεν υπάρχει ακόμη καθαρή γραμμή ως προς αυτό).

Υπενθυμίζεται πως μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις πριν την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου, η τελευταία πρόταση συμβιβασμού της τσεχικής προεδρίας έκανε λόγο για πλαφόν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν σου άρεσε κάνε