Qatar Gate: Αθώα δηλώνει η Εύα Καϊλή, την Τετάρτη κρίνεται η τύχη της

Qatar Gate: Αθώα δηλώνει η Εύα Καϊλή, την Τετάρτη κρίνεται η τύχη της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:06 Δημιουργία 13/12/22, 12:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αθώα δήλωσε μέσω του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που κρατείται σε βελγική φυλακή μέχρι την ακρόασή της την Τετάρτη για την υπόθεση Qatar Gate.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε στο OPEN και τόνισε πως η ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα. Υποστήριξε δε, πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κυρία Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Μιλάτε για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα. Εγώ προσωπικά ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο. Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον πατέρα της Εύας Καϊλή και είναι ελεύθερος αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Η κυρία Καϊλή «δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. «Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή η οποία είναι γνωστή, ευρωβουλευτής. Αυτό που ακούσατε για μία εταιρεία real estate, είναι μία ΙΚΕ που έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Και όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κ. Καϊλή», εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Την Τετάρτη η ακρόαση

Για την κυρία Εύα Καϊλή, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να κριθεί την Τετάρτη, όταν δικαστήριο θα αποφασίσει εάν η ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωβουλευτής, η οποία είναι και μητέρα ενός μικρού παιδιού, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.

Στη φυλακή αναμένει την ακρόασή του ενώπιον των Αρχών και ο σύντροφος της ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρεται ότι:

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Ως «εγκέφαλος» ή όπως τον αποκαλούν τα μέσα της πατρίδας του, ο «μαέστρος» του σκανδάλου εμφανίζεται σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μέσα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή (ΜΚΟ) του φέρεται να κατεύθυνε και να έδινε τις οδηγίες για τους σημαντικούς συνεργάτες του.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο είναι βαρύ για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και αφορά σε διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Εν τω μεταξύ σε λίγη ώρα, συγκεκριμένα στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή, μετά και την πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος του Οργάνου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι Βάσει του 'Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι «ζαλισμένο»: οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, η εμπλοκή μιας αντιπροέδρου, της Εύας Καϊλή, στην υπόθεση αλλά και οι συνεχιζόμενες έρευνες σε γραφεία ευρωβουλευτών και συνεργατών τους έχουν προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στις Βρυξέλλες.

Πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και ΜΚΟ ενώ άλλοι δεν φαίνεται να πέφτουν από τα σύννεφα –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι τι διάσταση έχει η εν λόγω υπόθεση και πόσοι βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών.

Όπως γράφει το Politico, μετά από το πρώτο σοκ των συλλήψεων, αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου έκαναν λόγο για σκάνδαλο με «λίγους εμπλεκόμενους».

Η έρευνα των Αρχών σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν «έφοδοι» σε συνολικά 19 κατοικίες και χώρους εργασίας, εγείρει ανησυχίες ότι η υπόθεση μπορεί να έχει περισσότερα «πλοκάμια» και να μην αφορά μόνο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιοι είναι ένοχοι αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν είναι μόνο το Κατάρ και δεν εμπλέκονται μόνο τα άτομα που έχουν κατονομαστεί» είπε στην ιστοσελίδα ο Ραφαέλ Γκλούγκσμαν, Γάλλος νομοθέτης των Σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής επιτροπής κατά της ξένης επιρροής στο Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που οι έρευνες των Αρχών δεν θα οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις ούτε θα υπάρξουν νέοι ύποπτοι.

«Όσο σοβαρό και αν είναι αυτό, αφορά μεμονωμένα άτομα, μερικούς ανθρώπους που έκαναν πολύ κακές επιλογές» δήλωσε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η έρευνα και οι συλλήψεις δείχνουν ότι τα συστήματά μας και οι διαδικασίες λειτούργησαν» υποστήριξε ο ίδιος.

Η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες Τζέσικα Πάρκερ, δήλωσε πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει άναυδους πολλούς στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ευρωβουλευτές που συζήτησαν μαζί της είπαν πως είναι σοκαρισμένοι τόσο από το εύρος της υπόθεσης όσο και από τις κατηγορίες.

Αν σου άρεσε κάνε