Δένδιας: «Η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μεσόγειο»

Δένδιας: «Η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μεσόγειο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:19 Δημιουργία 18/10/22, 16:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο 18ο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Ο κ. Νίκος Δένδιας, μέσα από το μήνυμά του στο ειδικό πάνελ με τίτλο «Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής αναταραχής», φρόντισε να υπενθυμίσει στους συνέδρους τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

«Η Τουρκία πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στη Μεσόγειο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε λέγοντας: «Πιο πρόσφατα με την υπογραφή "μνημονίου" με μια κυβέρνηση, η οποία έχει πάψει να έχει διεθνή νομιμοποίηση προς τούτο, στηριζόμενη σε ένα νομικό τερατούργημα που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια».

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία «συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, την Κύπρο και άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Κανόνες, τους οποίους, η ίδια η Τουρκία επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού».

«Δυστυχώς, οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού και της επιστροφής σε πρακτικές του 19ου αιώνα δεν επιστρέφουν μόνο σε αυτό που αποκάλεσε ένας ιστορικός "αιματοβαμμένα εδάφη" [bloodlands]. Επιστρέφουν με νέα ορμή και δύναμη στην άμεση γειτονία μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Δε θα διολισθήσουμε στον δρόμο αυτό», υπογράμμισε Έλληνας ΥΠΕΞ. «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα την Κύπρο».

«Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές. Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας αυτό έκανε άλλωστε η Ελλάδα με τις συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτές, όπως σημείωσε, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, «αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μίας νέας κλιμάκωσης, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον άμαχο πληθυσμό».

«Πλέον, το μέτωπο διευρύνεται στο σύνολο της χώρας. Όπως έχουν τονίσει ήδη ηγέτες ανά τον κόσμο ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, χρήσης πυρηνικών όπλων».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης πως η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οποιαδήποτε ανοχή από τη Διεθνή Κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ολέθριο προηγούμενο».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στην Ουκρανία διαβιοί ακόμα ελληνική κοινότητα, στην οποία, λόγω των εχθροπραξιών, υπάρχει μόνο μερική πρόσβαση. «Βασικό μας μέλημα παραμένει η προστασία της, καθώς και η απονομή δικαιοσύνης για την διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Αν σου άρεσε κάνε