Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:17 Δημιουργία 07/10/22, 19:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μείζον θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κομισιόν».

«Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό. Ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαΐκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχιστεί και στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, την ερχόμενη Τρίτη στην Πράγμα, αφήνοντας τελικά τις αποφάσεις για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη».

«Ελπίζω να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ρητορική» από την πλευρά της Τουρκίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι κρατάει μία τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, αυτή στην οποία τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας. «Ελπίζω να έχει συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε και πρόσθεσε: «Οσοι μετείχαν στη συνεδρίαση, είδαν τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων μπροστά στους ηγέτες».

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι οι παριστάμενοι στην αίθουσα σχημάτισαν άποψη για το «ποιος προκαλεί και χρησιμοποιεί ρητορική που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο», για να συμπληρώσει ότι «η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο δεν ταιριάζει στο σημερινό κόσμο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάνε στις απόψεις που διατυπώνει». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η «ανταλλαγή απόψεων» θα λειτουργήσει εν είδει αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις αν η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές». «Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη. Επίσης, με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα», πρόσθεσε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε