Χαβάς Ερντογάν: Στήνει σκηνικό προσωπικής βεντέτας με τον Μητσοτάκη

Χαβάς Ερντογάν: Στήνει σκηνικό προσωπικής βεντέτας με τον Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:18 Δημιουργία 07/10/22, 15:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στους υψηλούς τόνους επέμεινε και σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε επίθεση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ανοίκειους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

«Είδατε κάτι τέτοιο; Πρόκειται για άνθρωπο που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές, έδωσα το λόγο μου. Σηκώθηκε και προσπάθησε να μου απαντήσει; Τι θα έπρεπε να κάνω; Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα πέσει ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σ’ αυτό το επίπεδο;».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην απάντηση που έλαβε από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου στην Πράγα, μετά τα όσα ανυπόστατα υποστήριξε αλλά και το «κατηγορώ» κατά της Ελλάδας ότι ανεβάζει την ένταση.

«Ό,τι έχω να πω το λέω κατά πρόσωπο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την Παρασκευή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χθες.

«Σηκώθηκα πάνω και του είπα "ό,τι έχω να σου πω, στο λέω κατά πρόσωπο"», φέρεται να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας στην κυρία φον ντερ Λάιεν και σε ηγέτες της Ευρώπης των 27 τα όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους της επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε από την Πράγα νέο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη νέα αυτή τοποθέτηση μετά από την ευθεία πρόκληση του κ. Ερντογάν κατά το χθεσινό δείπνο στην Πράγα, αλλά και τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν ήταν η Τουρκία είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου», και σημείωσε πως «κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση και αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας είπε πως «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την βαθιά του θλίψη για τα δύο τραγικά ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

«Με αυτοθυσία οι κρατικές υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους που μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε να «σταματήσει η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία «να συνεργαστεί με την Ελλάδα να εξαλείψουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών των καταταραγμένων ανθρώπων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις κινήσεις της ΕΕ ενόψει χειμώνας ανέφερε πως «πιστεύω πως οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει ώστε στην επομένη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Αν σου άρεσε κάνε