Οικονόμου: «Η απάντησή μας στις προκλήσεις της Τουρκίας είναι η επιφυλακή»

Οικονόμου: «Η απάντησή μας στις προκλήσεις της Τουρκίας είναι η επιφυλακή»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:32 Δημιουργία 12/09/22, 14:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας, δίνουμε τη σημασία που πρέπει», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της χώρας μας.

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου απέδωσε τις τουρκικές προκλήσεις κυρίως σε εσωτερική κατανάλωση «ή προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση απαντά «όπως πρέπει και όπου πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο».

«Η χώρα μας υπεύθυνα, αποφασιστικά, είναι παράγοντας σταθερότητας. Είναι ανοιχτή σε συζήτηση και διάλογο με επιχειρήματα που να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ αλλά και με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τον οδικό χάρτη και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές. Προέβη στον απολογισμό του πλούσιου κυβερνητικού έργου και εξήγησε στους πολίτες, πώς η Ελλάδα θα περάσει μέσα από την τρικυμία των μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν είναι στις προθέσεις του καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο εάν συμφωνούσε σ' αυτό ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα της απλής αναλογικής ιδίως στην παρούσα συγκυρία που το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Η σταθερότητα και η σιγουριά», πρόσθεσε.

«Το τρίπτυχο Μητσοτάκη για την πατρίδα»

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το τρίπτυχο που διασφαλίζει την κοινωνία και την Πατρίδα: συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. «Απέδειξε πως ό,τι είπαμε το κάναμε, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019 και αναφέροντας βασικά στοιχεία του έργου μας που έγιναν σε όλους τους τομείς. Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στους δύσκολους καιρούς που διανύει ολόκληρη η Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι εθνική αναγκαιότητα».

Είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο βασικό δίλημμα των εκλογών που θα γίνουν το 2023, το οποίο συνοψίζεται στη φράση: «Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με σταθερούς φίλους ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών;». Ταυτόχρονα τόνισε πως τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο και ότι με λάθος αποφάσεις όλα μπορεί να γκρεμιστούν.

«Να σταματήσουν τα ανιστόρητα επιχειρήματα»

Ακόμη είπε πως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα 100 χρόνια απ' τη Μικρασιατική καταστροφή και στα εκατομμύρια των προσφύγων που έφθασαν στην πατρίδα μας, τιμώντας όλους εκείνους που μέσα από εκείνη την τρομερή διαδικασία έβαλαν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή Ελλάδα και όπως είπε «η καταστροφή αυτή με τον τρόπο που συντελέστηκε μας δείχνει ότι ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει ελάχιστα. Ένα μάθημα που χρειάζεται να μας καθοδηγεί ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε σήμερα».

Στη συνέχεια είπε ότι αναφερόμενος στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η απάντησή μας είναι η επιφυλακή, είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ακμαία οικονομία μας και οι διεθνείς συμμαχίες αλλά κυρίως είναι η ενότητα και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο». Ακόμη ότι «κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα που ούτε μας φοβίζουν αλλά ούτε και μας πτοούν» και τόνισε ότι στις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Ερντογάν απαντούμε «όχι κύριε Ερντογάν».

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνία

Έκανε αναφορά επίσης στο ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός το οποίο όπως τόνισε ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας και στην ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας των πολιτών απέναντι στις εφιαλτικές εισαγόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις και στην ακρίβεια καθώς και στην ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών της νέας γενιάς. «Ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα στο οποίο εντάσσονται τρεις βασικές ενότητες: α. μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2022 που αφορούν κυρίως την ανακούφιση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και της ακρίβειας, β. μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν απ' τις αρχές του 2023 και μετά και γ. ένα σχέδιο που απαντά στα προβλήματα της στέγασης ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών για να μπορέσουν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν πολύ φθηνότερα το δικό τους σπίτι».

Υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό συνιστούν το πώς θα απαντήσουμε στις εισαγόμενες κρίσεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και πού θα φθάσουμε αλλά και το πώς θα πάμε στον προορισμό αυτό.

Αναφέρθηκε στον επίλογο του κ. Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό ή τον αναχρονισμό, ανάμεσα στη σιγουριά ή την αβεβαιότητα, ανάμεσα στο πατριωτισμό ή την εθνική αμηχανία και ανάμεσα στην κοινωνική ευημερία ή την κοινωνική καθήλωση».

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου ευχήθηκε καλό ξεκίνημα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και επεσήμανε ότι η χρονιά ξεκινάει με ετοιμότητα σε όλες τις σχολικές μονάδες αλλά και με σημαντικές καινοτομίες.

Αν σου άρεσε κάνε