Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την «ομολογία» Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις

Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την «ομολογία» Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:18 Δημιουργία 24/08/22, 19:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης όταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί απάντησε πως «κανείς δεν εξαιρείται».

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ που περνούσε σήμερα από ακρόαση στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ρωτήθηκε αν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που παρακολουθούνταν εκτός από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη. «Κανείς δεν εξαιρείται a priori», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δεμίρης, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις προκαλώντας αναταραχή στην αίθουσα, που πολύ σύντομα βγήκε και έξω από αυτήν, καθώς ακολούθησε ένας ανελέητος πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων.

ΠΑΣΟΚ: «Να δώσει εξηγήσεις»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης, στη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν παρείχε ψήφο στον νέο διοικητή ενώ παράλληλα απαίτησε την επανάκληση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή, ώστε να δώσει εξηγήσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα», συμπληρώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας» ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

Οργή και στον ΣΥΡΙΖΑ

«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και καλούν τον πρωθυπουργό «να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι "έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται"».

Κλείνοντας προσθέτουν: «Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα "δεν ήξερα" και "φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος" τελειώσανε».

Επίθεση ΝΔ για το απόρρητο της διαδικασίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση», αναφέρεται σε σχόλιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

«Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα», προσθέτει η Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος.

Και συνεχίζει: «Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση». Καταλήγοντας η Κ.Ο. της ΝΔ υπογραμμίζει: «Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».».

Αν σου άρεσε κάνε