«Λήξη συναγερμού» για το Αμπντουλχαμίντ Χαν

«Λήξη συναγερμού» για το Αμπντουλχαμίντ Χαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:43 Δημιουργία 10/08/22, 09:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Δουλειά» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας πρόκειται να πιάσει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις ανησυχίες για προσπάθεια της Άγκυρας, να επιχειρήσει σε περιοχές-που διεκδικεί καταχρηστικά, Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας έως και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ

“Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, στο κοίτασμα Yorukler No. 1, εντός της τουρκικής επικράτειας και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για να γίνουν γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή“, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη χθεσινή φιέστα.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας και Κύπρου λέγοντας στην ομιλία του, ότι «ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που κρατούν τα σχοινιά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Όπως προβλέπεται, εκδόθηκε και η σχετική Navtex για τη δραστηριότητα του Αμπντουλχαμίντ Χαν. Στη Navtex αναφέρεται ότι τα πλοία με τα ονόματα Abdülhamid Han, Hakan İlhan, Kutsi İlhan και Murat İlhan θα δράσουν στο πεδίο Yorukler No. 1 μεταξύ 9 Αυγούστου και 7 Οκτωβρίου.

Η Αθήνα από πλευράς της είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί με ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της γείτονος, ενώ ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

Αν σου άρεσε κάνε