Παραλήρημα Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο»

Παραλήρημα Ακάρ: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:43 Δημιουργία 09/08/22, 12:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Απειλών συνέχεια, ενόψει της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο, από τον Χουλουσί Ακάρ, το μεσημέρι της Τρίτης.


Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, o υπουργός Άμυνας της χώρας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο, έβαλε και πάλι στο «στόχαστρο» το Καστελόριζο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ, απειλώντας ευθέως το Καστελλόριζο με «απόβαση» Τούρκων στρατιωτικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ αναφέρθηκε, όπως και ο Τσαβούσογλου, στα «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».

Τι απαντά η Ελλάδα

«Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαιώνοντας ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

Απαντώντας δε, στα περί των Τούρκων κολυμβητών, ο κ. Οικονόμου είπε πως «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

Αν σου άρεσε κάνε