Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεων συνέχεια μια «ανάσα» πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη

Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεων συνέχεια μια «ανάσα» πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:44 Δημιουργία 27/06/22, 09:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε «εγρήγορση» βρίσκεται η Αθήνα, ενόψει της παρουσίας της Τουρκίας στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, με «ασπίδα» απέναντι στις ανυπόστατες διεκδικήσεις της γείτονος, το Διεθνές Δίκαιο.

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει αυτό το λάθος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Με τους συμμάχους να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις εκφάνσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα, συνεχίζοντας παράλληλα, τη στρατηγική της διεθνοποίησης.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναφέρει: «Αν οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να τορπιλίσουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πιθανά θα θέσουν κι άλλα θέματα, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με τη Συρία» και συνεχίζει: «Πιθανά να το κάνουν γιατί έχουν πιεστεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα από τη διεθνοποίηση που έχει καταφέρει η ελληνική πλευρά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τους δύο άνδρες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις συζητήσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική Yeni Safak, αναμένεται να θέσει στο «τραπέζι» τα παρακάτω θέματα:

  1. Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
  2. Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
  3. Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
  4. Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
  5. Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
  6. Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναχωρήσει αύριο για την ισπανική πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσει το παρών στο γεύμα που παραθέτει στους ηγέτες ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει και μια προπαρασκευαστική σύσκεψη για το θέμα, παρουσία και του Ν.Δένδια, προκειμένου η ελληνική πλευρά να έχει τις δέουσες απαντήσεις, για κάθε σενάριο.

Αν σου άρεσε κάνε