Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για «fast track» συντάξεις

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για «fast track» συντάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:54 Δημιουργία 13/04/22, 08:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρέμβαση νωρίς το μεσημέρι, αναμένεται να κάνει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, με «φόντο» την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την fast track απονομή των συντάξεων, αλλά και για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», προκειμένου ως το καλοκαίρι να έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Φόρουμ των Δελφών, εφεξής ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του.

Η παραπάνω ρύθμιση, αφορά τις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, από τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, έχοντας υποβληθεί ως το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους για τις οποίες η πράξη απονομής εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. Και εδώ ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Οι πράξεις απονομής συντάξεων θα έχουν ελεγχθεί εντός τριών ετών από την έκδοση τους και σε κάθε περίπτωση έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις έκδοσης μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Αν προκύψει ότι ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων.

Αν σου άρεσε κάνε