Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Το πιστεύω, το γνωρίζω, θα κερδίσουμε μαζί

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Το πιστεύω, το γνωρίζω, θα κερδίσουμε μαζί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:27 Δημιουργία 07/04/22, 10:52
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης βρίσκεται στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Για πάνω από ενα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέπτομαι τη Μαριούπολη για ό,τι συμβαίνει από τα ρωσικά στρατέυματα, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη: Ουδέποτε ξανάγινε να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις και αναγκάζοντας τον κόσμο να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες. Δεν έχει μείνει κτίριο που να μην έχει βληθεί, οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα,» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα φανεί ότι θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας εάν απολέσουμε την κουλτούρα που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο φωνάζουμε κι εμείς σήμερα», διατράνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Η τοποθέτηση του στην εθνική αντιπροσωπεία, έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τη διαδικασία άνοίξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, προσφωνώντας τον Ουκρανό ηγέτη και κάνοντας λόγο για «ηρωική άμυνα» της Ουκρανίας στην «απάνθρωπη» εισβολή της Ρωσίας. Παράλληλα υπογράμμισε τη δοκιμασία της ελληνικής κοινόηττας της Μαριούπολης.

«Η μοίρα το έκανε στο πρόσωπό σας η ελευθερία να αντιπαρατίθεται με τους εχθρούς της», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Αν σου άρεσε κάνε