Πρόταση μομφής: Πολιτικοί «διαξιφισμοί» για δεύτερη συνεχή μέρα [Live]

Πρόταση μομφής: Πολιτικοί «διαξιφισμοί» για δεύτερη συνεχή μέρα [Live]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:20 Δημιουργία 29/01/22, 10:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα ξεκίνησε για δεύτερη μέρα, στις 10 το πρωί ο δεύτερος γύρος της συζήτησης, μετά την πρόταση μομφής που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ..

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, ενώ συνολικά έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 220 βουλευτές.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε»

Στη Βουλή για τη συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε στην αίθουσα της Ολομέλειας την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτες της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ηταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», ανέφερε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ο πρωθυπουργός.

Στ. Πέτσας: Ο Τσίπρας ζητά εκλογές επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος

Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού, υποκινούμενη από μικροπολιτικά κριτήρια, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. «Ο λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και η πρόταση δυσπιστίας το επιβεβαιώνει», είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Τσίπρας βλέπει την πολιτική απήχηση του ιδίου, και του κόμματός του, να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να απειλείται από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το 3ο κόμμα. «Γι’ αυτό ζητά εκλογές. Όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αποχιονισμό στο Χαλάνδρι, είπε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο Χαλανδρίου είναι άριστη και «όλες οι προηγούμενες μέρες ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία». Όσο για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι ήταν παρούσα σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο, Παπανικολή κλπ) όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Όσο για το μέγεθος της χιονόπτωσης είπε ότι, «τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με πολλές τελευταίες δεκαετίες και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όποια δυνατότητα αποχιονισμού από δήμους, περιφέρεια κλπ, ήταν πολύ πιο περιορισμένη», είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Είδαμε προβλήματα σε περιοχές, ιδίως σε όχι και τόσο βόρεια προάστια, όπως το Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βριλήσσια, όπου εκεί δεν έχουν τον εξοπλισμό, που έχουν άλλες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Διόνυσος και Αχαρνές, οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες για να δράσουν άμεσα, και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με χιονόπτωση.

Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην αγωνία του μην γίνει τρίτο κόμμα

«Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας». Με αυτή την καταληκτική αναφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα.

«Γιατί το κάνετε; Ο αρχηγός σας, από χαρισματικός και εξαίρετος νέος ηγέτης, με λαμπρό μέλλον, το παιδί της Αριστεράς, είναι σήμερα ηττηθής τρεις φορές, επί 2,5 χρόνια, με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και τώρα με τις δημοσκοπήσεις αγωνιά μη βγει η επόμενη και τον δείχνει τρίτο κόμμα και είπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. «Είναι μια πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία ούτε πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ είναι ένα δώρο γιατί για μια ακόμα φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να κάνει σύγκριση τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση και τι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήσασταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση! Κυβέρνηση της Αριστεράς που έπρεπε να διοικήσει ένα ταξικό και διαπλεκόμενο κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Ήρθατε για να τα αλλάξετε και στα 4,5 χρόνια πόσους νόμους φέρατε και τι περιεχόμενο είχαν; Ο ριζοσπάστης ΣΥΡΙΖΑ και η επαναστατική του ορμή στη διοικητική μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε σε 3 νόμους! Κινητικότητα, μητρώο στελεχών και αλλαγή αξιολόγησης και ένα νόμο για ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα νομοσχέδια για την καινούργια αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, τον κώδικα ιθαγένειας, και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη ΝΔ για θεσμικά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι το προνόμιο για στημένες σκευωρίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και για κατάχρηση εξουσίας και επεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μόνο δικό του και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα.

Κ. Χατζηδάκης: Σαφές δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκηςμ αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας 'Ελπίς'. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. "Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής", είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα!".

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο Κωστής Χατηδάκης, απάντησε εκ προοιμίου, στην κριτική που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: "Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθούμε και για την πολιτική που ασκούμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ό,τι και να συμβαίνει, εσείς μιλάτε για 'ανάλγητους' και 'νεοφιλελεύθερους'. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν εγώ, ότι μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17,2% το καλοκαίρι του 2019 και εμείς το έχουμε ρίξει στο 13,3%! Μας κάνετε πρόταση μομφής, προφανώς, επειδή το εισόδημα εργαζομένου που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από 305 έως 534 ευρώ ετησίως, μια αύξηση 4-5,5% στο εισόδημά του. Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή ετοιμάζουμε από το Μάιο μία νέα, σημαντική αύξηση για τον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλόμισθους. Που θα τσαλακώσει ακόμη περισσότερο τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας από τη δική σας πλευρά! Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προωθούμε και θα πάρει "σάρκα και οστά" σε μερικούς μήνες, θα υπάρξει μία εγγύηση στην πράξη για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχέση με την δική σας περίοδο. Επειδή πήραμε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στη μεγάλη τους πλειονότητα. Και την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει την τελευταία χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων: Από τις 123.000 το 2019, πήγαμε στις 160.000 το 2020 και στις 225.000 το 2021 ! Μας κάνετε επίσης πρόταση μομφής επειδή μόνο το 2021, αυξήθηκαν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία: 34% στο επίδομα στέγασης, 14% στο επίδομα παιδιού, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τον Προσωπικό Βοηθό για τους Αναπήρους και την Κάρτα Αναπηρίας, πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τα 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται και επειδή προωθούμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! Γι' αυτό μας κάνετε πρόταση μομφής!".

«Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο", είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: "Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη".

Θα μπορέσουν όμως οι Έλληνες πολίτες με αυτή την πρόταση μομφής, επέμεινε ο υπουργός, να αντιπαραβάλλουν και το ύφος των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα γίνει ακόμα πιο σαφές, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που εργάζονται, που μπορεί να κάνουν και λάθη, που τα παραδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν έναν δρόμο ευρωπαϊκό, έναν δρόμο κοινής λογικής. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που παριστάνουν συνεχώς τους εισαγγελείς με έναν χολερικό και εμπαθή λόγο. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, χωρίς καμιά σοβαρή πρόταση και χωρίς καμιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης!".

"Είναι λοιπόν, ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που παραμένει αμετανόητη και γίνεται ολοένα και πιο τοξική. Και σε μια κυβέρνηση που, παρά τα λάθη της, παράγει έργο, και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι' αυτό το λόγο, την Κυριακή το βράδυ, η πλειοψηφία της Βουλής θα εκφράσει τη δυσπιστία της απέναντι στην πρότασή σας και θα δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν δρόμο σοβαρότητας, σταθερότητας και προοπτικής», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών τόνισε η κα Αχτσιόγλου: "Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα".

Αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, είπε, τι να περιμένει κανείς, όταν ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για εργασιακά δικαιώματα, και ιδίως για τους εργαζόμενους σε υπερωρίες, Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας και έβαλε εργαζόμενους να εργάζονται μια επιπλέον ώρα την ημέρα, χωρίς αυτό να δηλώνεται και να πληρώνεται. Μιλά εδώ για εργασιακά δικαιώματα και λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πρόταση μομφής. Δεν πειράζει κ. Χατζηδάκη, το καταλαβαίνει ο κόσμος της εργασίας, είπε η κα Αχτσιόγλου.

Π. Πολάκης: Το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι

Η κυβέρνηση τολμά να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν η Ελλάδα, το τελευταίο πεντάμηνο, είναι πρώτη σε νεκρούς στην Ευρώπη, και τρίτη στον κόσμο, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης.

Αντί να κάνετε αυτά που σας προτείναμε, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε στα 60 και 80 ευρώ τα τεστ για να "κονομάνε" τα ιδιωτικά κέντρα όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντιδραστήρια με 7-8 ευρώ είπε ο κ. Πολάκης. Επίσης επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία "δεν είδε" τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και την αυξημένη επιχορήγηση στο Σωτηρία όπου υπηρετούσε, λέγοντας ότι "γραμμάτια ξεπληρώνει γιαυτό που κάνει" σήμερα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ρώτησε εάν ο Μ. Φουρθιώτης πληρώθηκε από το πρόγραμμα Συνεργασία, αφού έφυγε ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ απευθυνόμενος στους κκ Σταϊκούρα και Πιτσιλή, ρώτησε εάν το ίδιο πρόσωπο πληρώθηκε από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με αφορμή τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο κ. Πολάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι, τις πυρκαγιές και την πανδημία: "Δεν είναι επιτελικό το κράτος σας, αλλά μηχανισμός που έφτιαξε ο Μητσοτάκης για να μαζεύει το χρήμα και να ελέγχει σε ποιους κολλητούς θα το δίνει, γι' αυτό θα πέσετε με κρότο", είπε ο κ. Πολάκης.

Ν. Ανδρουλάκης: Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής, αλλά δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

To Kίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν θα συμμετάσχει στα μικροκομματικά παιχνίδια που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος , Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και δίνει σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη. Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια Μητσοτάκη, αλλά δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Είναι προφανές ότι δεν θα παράσχουμε καμία στήριξη στην κυβέρνηση. Απεδείχθη ότι η θεωρία του κ. Μητσοτάκη ότι είναι αποτελεσματική κυβέρνηση, κατερρίφθη. Θα στηρίξουμε την πρόταση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στα εσωκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα» είπε.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέστησε σαφές ότι δεν θα διευκολύνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις μικροκομματικές του σκοπιμότητες, ωστόσο τόνισε ότι «αξιολογούμε αρνητικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και γι' αυτό θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής».

Μίλησε για αναξιοπιστία του προεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι δεν ζητά εκλογές λόγω πανδημίας και έσπευσε να αλλάξει γνώμη. «Με 100 πολίτες να πεθαίνουν καθημερινά, θεωρώ αδιανόητο και ανήθικο να ζητάς εκλογές» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο επίμονο ερώτημα αν ο ιδιος συμφωνεί με τις πρόωρες εκλογές.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η εντολή που πήρε, με την εκλογή του, είναι για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «γνώριζε από ημερών την κακοκαιρία και απεδείχθη απολύτως απροετοίμαστη». Διαφώνησε πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. «Είμαστε 16οι σε εμβολιασμό πανευρωπαϊκά, είναι λάθος το μήνυμα που στέλνουμε ότι ξεπεράσαμε με την πανδημία» σημείωσε.

Τόνια Αντωνίου: Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις

«Ψηφίσουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό» ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε «αξιοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις μας».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος απέτυχε περισσότερο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το επιτελικό της κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι και οι πολίτες μετρούν ήδη πολλές επαναλαμβανόμενες συγγνώμες από πλευράς του πρωθυπουργού».

Επικεντρώθηκες στον τομέα της πολιτικής προστασίας, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική» και πρόσθεσε πως εμείς δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, για την οποία δεν προβλέπεται τίποτα στο δικό σας πλαίσιο και αποδείχθηκε στην πράξη. Στην ουσιαστική ενίσχυση του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους και αρμοδιότητες ενώ χρειάζεται να τεθούν και στόχοι ανθεκτικότητας του κράτους ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μην τίθενται εκτός λειτουργίας οι κεντρικές αρτηρίες της Αττικής και της χώρας, η ηλεκτροδότηση και τα αεροδρόμια. Χρειάζεται αναβάθμιση της Πυροσβεστικής. Σχέδιο πολιτικής προστασίας με ξεκάθαρες διαδικασίες, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Προμήθεια των αναγκαίων επιχειρησιακών μέσων στη διάθεση των υπηρεσιών που σηκώνουν το βάρος της πολιτικής προστασίας.

Αν σου άρεσε κάνε