Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός μελών της Α’ Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός μελών της Α’ Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:34 Δημιουργία 13/01/22, 15:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με τη θετική γνώμη των βουλευτών της ΝΔ και χωρίς καμία αρνητική ψήφο από την αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη δήλωσε «παρών», εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός και η ανανέωση θητείας των προτεινόμενων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, των τακτικών και αναπληρωματικών μελών στην Α΄ Μονάδα «Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Από την πλευρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, διευκρινίστηκε ότι η ψήφος τους δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Ανεξάρτητη Αρχή -για τα οποία αναγνώρισε την επιστημονική τους επάρκεια- αλλά για τις πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας, διαβεβαίωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που επεσήμαναν ότι δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα στην Επιτροπή οι εκθέσεις από το 2019 με τα πεπραγμένα της Ανεξάρτητης Αρχής, ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μίλησε για «πολύ σημαντικό το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», τονίζοντας ότι «η θέσπιση της είναι μία πολύ σοβαρή, θετική μεταρρύθμιση για τον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μία κατάκτηση της δημοκρατίας».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις αμφισβητήσεις περί ανεξαρτησίας της, που έθεσαν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «πρέπει να μείνει έξω από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και λογικές».

«Έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα, όμως ναι, υπάρχουν ακόμα κενά και εμείς υποχρεούμαστε και πρέπει να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα είναι το ζήτημα του ελέγχου των κρυπτονομισμάτων που τέθηκε από βουλευτές, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που ακόμα δεν είναι και στον υψηλότερο βαθμό. Οι εξελίξεις αλλάζουν, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θετικά βήματα που έγιναν και έβγαλαν την Ελλάδα από το καναβάτσο που βρισκόταν», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να πάμε παρακάτω. Δεν μπορεί όταν είμαστε κυβέρνηση να λέμε ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους και όταν είμαστε αντιπολίτευση να λέμε ότι λειτουργούν εν τύποις. Πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε θεσμικά, τηρώντας όλους τους κανόνες. Κάθε προσπάθεια που γίνεται έρχεται να συμβάλει θετικά και να θωρακίσει το νομοθετικό πλαίσιο».

Τέλος, ο κ. Τσιάρας παραδέχτηκε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή είναι υποστελεχωμένη, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, για να μην υπάρχουν κενά».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, έδωσε έμφαση στις πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τονίζοντας ότι μπορεί να λαμβάνει μέχρι και δικαστικές αποφάσεις, όπως για άνοιγμα θυρίδων και λογαριασμών για ύποπτες υποθέσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπογράμμισε τις σημαντικές αρμοδιότητες που έχει το τμήμα της Α΄ Μονάδας για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο το οποίο, όπως είπε, «δεν έχει σύνορα και είναι λογικό να υπάρχουν φίλτρα αντίστασης και ελέγχου».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, εξέφρασε τον προβληματισμό του, «κατά πόσο μπορεί κάποιος να κρίνει και να αξιολογήσει τα πρόσωπα που προτείνονται, όταν ακόμα δεν έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών μέχρι σήμερα οι εκθέσεις με τα πεπραγμένα, από το 2019, της Ανεξάρτητης Αρχής και δεν υπάρχει η στοιχειώδης αντίληψη για το έργο της», όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νικόλαος Παπαναστάσης, έκανε λόγο για υποκρισία, καθώς όπως είπε, «και αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υλοποιεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες που είναι υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος».

«Στόχος και των ευρωπαϊκών και των ελληνικών πολιτικών είναι η άμβλυνση του ανταγωνισμού και όχι μόνο δεν υποχωρεί το μαύρο χρήμα αλλά βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που στήνονται, γιατί κανείς δεν θέλει ούτε μπορεί να τους ελέγξει», υποστήριξε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, συντάχθηκε με τον Χάρη Καστανίδη, σχετικά με την αναγκαία συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, των πεπραγμένων της Αρχής.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον αποτελεσματικό έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, χαρακτήρισε «εντελώς απαραίτητο να ελέγχεται το παραγόμενο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, γιατί είναι πολύ ευαίσθητη αρχή, αγγίζει το ενδιαφέρον των πολιτών και ο έλεγχος για την λειτουργία της στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Πρέπει να βάλετε ένα χρονικό όριο που θα μας παραθέτει το έργο της, γιατί όταν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει εμείς να στείλουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε το ελεγκτικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια δεν έχει φέρει καμία υπόθεση στο φως σε μια εποχή που δόθηκαν 5,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις», όπως είπε.

«Ψηφίζουμε "παρών" και δεν έχει να κάνει με τα προτεινόμενα πρόσωπα, αλλά γιατί καλούνται να εκτελέσουν πολιτική οδηγία. Χθες, η ανακρίτρια κάλεσε τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για ανάκριση. Και δεν ντρεπόμαστε που η "Νοβάρτις" πλήρωσε 150 εκατ. ευρώ για να κλείσει η υπόθεση, ενώ πάμε στη δικαιοσύνη ως κατηγορούμενο έναν που αποκάλυψε το σκάνδαλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Η Επιτροπή Θεσμών ενέκρινε για την Α΄ Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών:

Τον διορισμό της Ελένης Κοσμέτου, στη θέση της προέδρου της Α΄ Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Την ανανέωση της θητείας του, ως τακτικό μέλος, του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Τον διορισμό του Αστέριου Τσουκαλά, ως τακτικό μέλος.

Τον διορισμό, ως αναπληρωματικά μέλη, της Μαρίας Υφαντή, του Βασίλη Τσόκου, του Αθανάσιου Κουρή και της Αναστασίας Πραπιάδου.

Όπως τονίστηκε από τους ίδιους τους προτεινόμενους, όλοι έχουν θητεύσει επί σειρά ετών σε ελεγκτικές υπηρεσίες και έχουν ασχοληθεί με «ύποπτες» υποθέσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε