Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Όφελος από εκλογές θα είχα εγώ, όχι εσείς

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Όφελος από εκλογές θα είχα εγώ, όχι εσείς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:20 Δημιουργία 18/12/21, 16:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

Όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, αφού δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο την πορεία της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή. «Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας» διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Για οικονομία

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επίσημη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% φέτος θα αποδειχθεί εξαιρετικά συντηρητική. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έρχεται τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας συνεπούς και ισορροπημένης πολιτικής. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε ρωμαλέα ανάπτυξη, εκσυγχρονίζοντας τις δομές και το εργασιακό μοντέλο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο.

Τόνισε δε ότι όλοι οι Έλληνες φέτος και του χρόνου επιβαρύνονται με χαμηλότερους φόρους, πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Συνολικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε, απαντώντας στην κριτική ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν μόνο τους λίγους. Πρόσθεσε δε ότι το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και με έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία, που θα δουν στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες. «Είναι μία μικρή ενίσχυση, αλλά είναι και μία απόδειξη ότι η πολιτεία πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους» είπε.

Η ΕΚΤ ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα, που δεν είναι ακόμη στο στάδιο της επενδυτικής βαθμίδας. «Είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η χώρα στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η αξιοπιστία επέτρεψε στη χώρα να απαλλαγεί νωρίτερα και από τα δάνεια του ΔΝΤ.

Για πανδημία

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με διπλή απειλή: Την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και την ενεργειακή κρίση, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ευχόμαστε και το ελπίζουμε, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμη, να έχει πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα. Απέναντι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την άμυνά μας. Και η πιο σημαντική άμυνά μας αυτή τη στιγμή είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα και ΜΕΘ

Τη μελέτη ουδέποτε την πήραμε στα χέρια μας στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο σημείωσε από τον Φεβρουάριο του 2020 ο ίδιος είχε μιλήσει για τις αδυναμίες στα περιφερειακά νοσοκομεία. «Δεν περίμενα καμία μελέτη για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ» υπογράμμισε. «Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στις ΜΕΘ μία κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ» συμπλήρωσε.

«Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι πράγματι μία λύση ανάγκης. Αλλά αναρωτιέμαι. Είναι κανούργιο πρόβλημα; Επί των ημερών σας κ. Πολάκη το είχατε αντιμετωπίσει;» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σχολίασε: «Βέβαια τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κ. Πολάκη όμως όχι».

Για αμυντικές δαπάνες

«Η Ελλάδα επενδύει στην αποτρεπτική της ικανότητα, παράλληλα με μία εξωτερική πολιτική, που ενισχύει τις συμμαχίες μας. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale και μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η οριστική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra» είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε: «Σε αυτή τη συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας μία παράδοση στο κοινοβούλιο, που ήθελε την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες».

«Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει» τόνισε, προσθέτοντας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το εθνικό μέτωπο συγκροτείται ακόμη και χωρίς τη δική σας συμμετοχή».

«H πατρίδα μας αλλάζει. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός, ευθυγραμμίζεται με την δέσμευση των νοικοκυρυμένων δημοσιονομικών» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε