Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παραιτηθείτε, είστε κυβέρνηση ενόχων

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Παραιτηθείτε, είστε κυβέρνηση ενόχων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:41 Δημιουργία 18/12/21, 15:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παραφράζοντας τη γνωστή φράση Χ.Τρικούπη ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής. “Δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά”, είπε, για να πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό: “Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να παραιτηθείτε και να ζητήσετε εκλογές. Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει πάλι το καθήκον της απέναντι στη χώρα”.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τον κ. Τσίπρα να οδεύει πριν την έξοδο της αίθουσας. Στις φωνές των κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την απάντηση θα περιμένει να την ακούσει από τον πρωθυπουργό και όχι από υπουργό του.

Τα πιο βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

  • Γίνατε πολλαπλασιαστής και επιταχυντής όλων των κρίσεων: παντού στην ΕΕ υπάρχει πανδημία αλλά εδώ είμαστε πρώτοι σε θανάτους, παντού στην. ΕΕ υπάρχουν ανατιμήσεις αλλά εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα, παντού εκδηλώνεται η κλιματική αλλαγή αλλά εδώ έχουμε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι, αλλά ότι την ώρα της κρίσης, της υγειονομικής τραγωδίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε προσωπικά και κεντρικά. Αυτό είναι ανήθικο. Τώρα ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος.
  • Η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα ακριβοπληρωμένα μέσα ενημέρωσης. Με αυτή την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε, όχι με την εικονική που αναπαράγει η προπαγάνδα σας.
  • Σε έναν κόσμο και μία Ευρώπη που αλλάζει εσείς επιμένετε σε συνταγές και ιδεοληψίες που έχουν ξεπεραστεί , στη συμπίεση εισοδημάτων και κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία. Τα νεοφιλελεύθερα δόγματα ξεθωριάζουν, η περίφημη απόσυρση του κράτους από την οικονομία πήγε στην άκρη, όπως και η αντίληψη περί πολυτελούς δημοσίου συστήματος Υγείας. Εσείς κ. Μητσοτάκη πού βρίσκεστε σε έναν κόσμο που αλλάζει; Το μόνο που κάνετε με συνέπεια είναι να “ντιλάρετε” με ιδιωτικά συμφέροντα. Καθαρά από covid τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σ' αυτά αφού έχει “κοβιντοποιήσει” τα δημόσια νοσοκομεία. Αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή, 6% μείωση του ελλείμματος αλλά μόνο εδώ, ποιος σας ανάγκασε να το κάνετε;
  • Ο Σαμαράς έλεγε “έχουμε την τρόικα” εσείς το έχετε; Στις Βρυξέλλες προχθές μου είπαν ότι δεν σας ανάγκασε η Κομισιόν.
  • Παρουσιάζετε έναν Προϋπολογισμό που αγνοεί πανδημία και ακρίβεια. Τι αξιοπιστία μπορεί να έχετε αφού αυτό που προϋπολογίζετε είναι η φούσκα της παραπλάνησης; Το να ανακοινώνεις κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για τις ανατιμήσεις και τρεις ημέρες μετά αναγκάζεστε σε νέες ανακοινώσεις. Αυτό σημαίνει προχειρότητα, έλλειψη στρατηγικής. Ακόμα και σήμερα, στον πανικό της τελευταίας ώρας της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, θα προσθέσετε κάτι για να δώσετε υλικό στα βραδινά δελτία ειδήσεων, διότι αυτή είναι η έγνοια σας.

Τραβάτε την πρίζα από κάθε στήριξη

Εν μέσω πανδημίας 820 εκατ. ευρώ κόβονται από τις δαπάνες για το υπουργείο Υγείας. Τα έκτακτα κονδύλια για την Υγεία, από 1,25 δις το 2021 γίνονται 736 εκατ. ευρώ το 2022. Σας ανάγκασε κάποιος να το κάνετε αυτό ή η επιλογή σας να στηρίξετε την ιδιωτική Υγεία; αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Το 2015 μας παραδώσατε 735 εκατ. ευρώ ταμειακό έλλειμα τα δημόσια νοσοκομεία, σας παραδώσαμε νοσοκομεία με 260 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Κι έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάκτυλο; Συνολικά σας παραδώσαμε πλεονάσματα και ρυθμισμένο δημόσιο χρέος και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, διότι βγάλαμε τη χώρα από την επιτροπεία και εσείς μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας. Μηδενίζετε το ’22 τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις, τραβάτε την πρίζα αφήνοντας τον κόσμο ξεκρέμαστο. Καμία παρέμβαση για το ιδιωτικό χρέος.

Τα ίδια με τους μικρομεσαίους κάνετε με τους εργαζόμενους. Πού είναι οι καλύτερες δουλειές και η αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο των ρυθμών ανάπτυξης; Αφού μας λέτε ότι η ανάπτυξη θα είναι 6% γιατί δεν αυξάνετε τον κατώτατο στο 12%; Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν ευρωπαϊκά κατά 8,4 το 2020 και και κατά 3% το 2021. Εδώ μηδέν, διότι αυτό “ντιλάρατε” με τα μεγάλα συμφέροντα. Το πρώτο ν/σχ της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους του “πανδημικού” χρέους των επιχειρήσεων.

Τη χειρότερη στιγμή κάνατε στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ. Και το Ταμείο Ανάκαμψης τείνει να γίνει μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τα κονδύλια του. Πώς θα επιβιώσουν αφού είναι αποκλεισμένες και από το τραπεζικό σύστημα;

«Δεν ντρέπεστε κ. Μητσοτάκη;»

Ψέματα πριν 15 ημέρες για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Είναι ανήθικο αυτό που είπατε, οι εκτός ΜΕΘ έχουν ίδια φροντίδα με τους εντός. Είπατε ψέματα ότι δεν έχετε κάποια μελέτη για το αντίθετο, όταν αποδείχθηκε ότι είχατε τη μελέτη του πιο έμπιστου συμβούλου σας, του κ.Τσιόδρα. Δεν ντρέπεστε κ. Μητσοτάκη; Είπατε ότι δεν λάβατε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα παρότι δηλώσατε ότι μιλάτε κάθε τρεις ημέρες μαζί του. Τώρα ισχυρίζεστε ότι δεν σας ενημέρωσε για τα δραματικά στοιχεία της μελέτης του;

Αν επιμείνετε ότι δεν γνωρίζατε την μελέτη, να παραιτηθείτε για εγκληματική αμερημνησία. Αν παραδεχτείτε ότι την γνωρίζατε, να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό.

Μετά τις πυρκαγιές μου είπατε “εμείς στρέμματα, εσείς φέρετρα”. Τώρα εσείς τι μετράτε; Μετά από αυτή την εξέλιξη με τη μελέτη, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ο πρωθυπουργός θα έβγαινε να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί.

Μπορεί η κοινωνία να περιμένει κάτι καλύτερο από εσάς; Όχι. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα αλλάξετε. Έχουμε χρέος να μην σας αφήσουμε να συνεχίσετε το “Μαξίμου ΑΕ” όπως είχε πει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Αποδειχθήκατε ανίκανοι και επικίνδυνοι. Και δεν μπορείτε και δεν θέλετε. Στις Δημοκρατίες όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Παραιτηθείτε και προκηρύξετε εκλογές, η προοδευτική παράταξη θα κάνει πάλι το καθήκον της απέναντι στη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε