Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:03 Δημιουργία 16/12/21, 19:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζοντας για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στον σάλο που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν 6.282 περιπτώσεις ασθενών, εκ των οποίων οι 3.988 πέθαναν (ποσοστό 63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ και η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ήταν ισχυρά συσχετισμένη με την θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη.Από τους 3.988 θανάτους οι 1.535 συνδέονται με «παθογένειες» και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν ακόμα και να έχουν αποφευχθεί:

-947 αποδίδονται από τους καθηγητές στον μεγάλο φόρτο από τους διασωληνωμένους στο ΕΣΥ

-ο θάνατος ακόμη 133 ασθενών αποδόθηκε στο γεγονός πως διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ

-656 θάνατοι φαίνεται να συνδέονται απλώς και μόνο με το γεγονός πως είχαν την «ατυχία» να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Σχολιάζοντας σχετικά, κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για κανιβαλισμό λέγοντας πως «ούτε κατανοεί ούτε σέβεται τη μελέτη».

Απαντώντας στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ, περί γνώσης του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ευρήματα της έρευνας, που μεταξύ άλλων κάνουν λόγο στην αυξημένη θνητότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Πρώτον, η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την επίσημη δημοσίευσή της.

»Δεύτερον, η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

»Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται και συζητιούνται καθημερινά.

»Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια για τη διαφορά στην ποιότητα υπηρεσιών που υπάρχει στο σύστημα υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα και την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ τόνισε.

Σημείωσε δε, ότι «Φυσικά, δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει μία συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

»Προφανώς σε περιβάλλον ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση. Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο. Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, όπως αναφέρει εξάλλου και η επιστημονική μελέτη, συνδέονται με διάφορες παραμέτρους και φυσικά όποια συμπεράσματα τεκμηριώνονται μετά από ενδελεχή έλεγχο αξιολογούνται και συνυπολογίζονται

Κατέληξε δε, σημειώνοντας πως «τέταρτον, σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ. Τσίπρας από την μελέτη επικεντρώνει στο θέμα των ΜΕΘ.

Το θέμα των ΜΕΘ είναι σημαντικό αλλά η κοινωνία γνωρίζει τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την ιατρική κάλυψη, επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Σημαντικότερο όμως είναι σύμφωνα και με τη μελέτη πώς δεν θα επιβαρύνουμε τις ΜΕΘ» κατέληξε. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις είπε τονίζοντας τη σημασία των εμβολιασμών.

Αν σου άρεσε κάνε