Σε «καραντίνα» οι ανεμβολίαστοι, στους «σκληρούς δείκτες» το βλέμμα

Σε «καραντίνα» οι ανεμβολίαστοι, στους «σκληρούς δείκτες» το βλέμμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:14 Δημιουργία 22/11/21, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στους «σκληρούς δείκτες» των επιδημιολογικών στοιχείων αλλά και στις αιτήσεις για νέους εμβολιασμούς αλλά και για την τρίτη δόση, στρέφει από σήμερα - ημέρα έναρξης ισχύος των νέων μέτρων – το βλέμμα η πολιτεία και οι επιστήμονες.

Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι η επίδραση των νέων μέτρων θα φανεί άμεσα, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα αντιληφθούν νωρίς τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους και πιθανότατα, ένα μεγάλο τμήμα τους, θα σπεύσει να εμβολιαστεί.

Άλλωστε, όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός αυτόν τον στόχο είχαν: να παρακινήσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν την πρώτη δόση, αλλά και εκείνους - κυρίως τις ηλικίες 60 και πάνω, που είναι διπλά εμβολιασμένοι, να κάνουν την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, εάν οι ρυθμοί εμβολιασμού συνεχιστούν, όπως «πήγαν» από τις αρχές Νοεμβρίου, τότε προς τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά η έξαρση της πανδημίας θα αρχίσει να υποχωρεί, δίνοντας τις αναγκαίες «ανάσες» στο ΕΣΥ, που εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επαναλάβει τις συστάσεις τους προς τους πολίτες να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Το θέμα είναι η ακρίβεια, αλλά είναι βέβαιο ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα αναφερθούν στην εξέλιξη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, από το Σάββατο έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, όλα τα νέα μέτρα του light lockdown, που θα ισχύσει από σήμερα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα όσοι πολίτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εξής χώρους: κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους , μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα.

Επίσης, στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass.

Άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Αν σου άρεσε κάνε