«Παράθυρο» σε επιπλέον μέτρα, «όχι» σε γενικό lockdown

«Παράθυρο» σε επιπλέον μέτρα, «όχι» σε γενικό lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:21 Δημιουργία 21/11/21, 10:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τους ανεμβολίαστους ο Μάριος Θεμιστοκλέους, απορρίπτοντας εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια περί καθολικού lockdown.

«Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη», ξεκαθάρισε ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA.

«Οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».

Μπορεί να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα, αλλά όχι γενικό lockdown

«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δε θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Σε καμία περίπτωση δε βλέπουμε το μέλλον και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στο τέλος του τούνελ υπάρχει lockdown ή σκληρότερα μέτρα», είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Από τους επικεφαλής του αντιεμβολιαστικού κινήματος, κάποιοι έχουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του εμβολίου, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν πιστεύουν στον ιό. Έγινε καταγγελία για σούπερ μάρκετ στη Λαμία όπου κάποιος παραβίασε την καραντίνα και πήγε στο κατάστημα. Ζήτησαν να περάσει έξω από την πίσω έξοδο χωρίς να τον κατονομάσουν, και βγήκαν 9. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν και έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά. Αφού δεν έχουμε σκληρή πολιτική από την κυβέρνηση για τις συνέπειες του μη εμβολιασμού, είμαστε σε αναμονή. Αν δεν υπάρχουν συνέπειες, θα συνεχίσουν να το κάνουν», εξήγησε ο ίδιος.

Δεν θα αλλάξει ο τρόπος που πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ

«Σε σχέση με το σούπερ μάρκετ, είναι ποινικό το αδίκημα, έχει και 5.000 πρόστιμο. Όσοι το διέπραξαν, διέπραξαν ποινικό αδίκημα με βαριές ποινές. Τα σούπερ μάρκετ είναι ξεχωριστή κατηγορία, επειδή αφορά σε είδη πρώτης ανάγκης. Είναι ελάχιστες οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να κινείται χωρίς τεστ. Δε είναι πιθανό να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο τρόπος που πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, γιατί εξυπηρετεί πρώτες ανάγκες. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ή ηλικιακές, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για όσους δεν ανήκουν στις ομάδες που ανακοινώσαμε για την 3η δόση. Για τα άτομα στις ηλικίες που προχωράμε με την 3η δόση, υπήρχε ισχυρή σύσταση. Θα υπάρξουν διευκρινιστικές οδηγίες σε ό,τι αφορά στη νόσηση και την αναμνηστική δόση», εξήγησε ο ίδιος σχετικά με το ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την 3η δόση.

Αν σου άρεσε κάνε