Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε ύψιστο επίπεδο το αίτημα επιστροφής τους

Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε ύψιστο επίπεδο το αίτημα επιστροφής τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:28 Δημιουργία 17/11/21, 08:22
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον μοχλό της πολιτικής πίεσης ενεργοποιεί η Αθήνα για το διαχρονικό αίτημα μας, της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Βρετανό ομόλογό του και εκτός από τα θέματα που αφορούν την προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο, το Κυπριακό αλλά και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στον κ. Τζόνστον ότι το ελληνικό αίτημα «δεν είναι φωτοβολίδα». «Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», πρόσθεσε. «Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό» - συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός - «είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Βρετανό πρωθυπουργό για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Εκτενής αναφορά , έγινε - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - για τις εξελίξεις στην ΝΑ Μεσογείο και την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ως προς την Κύπρο τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Τουρκία, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αν σου άρεσε κάνε