Με μέτρα, πειθώ και ενισχυμένο ΕΣΥ κόντρα στο «κύμα των ανεμβολίαστων»

Με μέτρα, πειθώ και ενισχυμένο ΕΣΥ κόντρα στο «κύμα των ανεμβολίαστων»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:19 Δημιουργία 08/11/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η τήρηση των πρόσφατων μέτρων που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, η ένταση στην επιχείρηση πειθούς, αλλά και η διαμόρφωση ενός νέου «χάρτη» λειτουργίας των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, είναι οι βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί, διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, ούτε και επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εκφράζουν ανοιχτά την εκτίμηση ότι ένα γενικό lockdown θα έπληττε και εκείνους που πειθάρχησαν στις οδηγίες των επιστημόνων και εμβολιάστηκαν, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και στην οικονομία, καθώς θα απαιτούνταν νέα κεφαλαία για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι οι κ.κ. Οικονόμου, Γεωργιάδης και Πλεύρης υπενθυμίζουν με δηλώσεις τους πρόσφατες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού αλλά και μελών της επιστημονικής επιτροπής ότι το νέο «κύμα» χτυπά κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες και πως η βασική κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του αριθμού των καθημερινών εμβολιασμών.

Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, πάντως, δείχνουν αύξηση του αριθμού εκείνων που αιτούνται να κάνουν την πρώτη δόση και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολίτικης, οι αιτήσεις φτάνουν τις 20.000 ημερησίως, ενώ ο μέσος όρος τον Οκτώβριο κυμάνθηκε μεταξύ των 6.000- 7.000 ημερησίως.

Στο μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που παρουσίασε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis για τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου 1.400.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ποτέ το εμβόλιο, ενώ σε περίπτωση που επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, μόλις οι 300.000 θα υπακούσουν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας προχωρεί σε επανασχεδιασμό της λειτουργίας υγειονομικών μονάδων στη βόρειο Ελλάδα, εντάσσοντας στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και δεν αποκλείει ιδιωτικά νοσοκομεία να αναλάβουν περιστατικά εκτός Covid.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπρόσωπους των εμπόρων και των ιδιοκτητών super market και θα τους επισημάνει ότι οι έλεγχοι στους πελάτες και η πιστή τήρηση των μέτρων από τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους, θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας αλλά και προς όφελος των ίδιων.

Αν σου άρεσε κάνε