Συγκρατημένη αισιοδοξία από τα αυξημένα ραντεβού για εμβολιασμό

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τα αυξημένα ραντεβού για εμβολιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:56 Δημιουργία 05/11/21, 07:48
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τα πρώτα δείγματα αύξησης των αιτήσεων για νέους εμβολιασμούς προκαλούν σε επιστήμονες και πολιτεία μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς φαίνεται ότι τμήματα της κοινωνίας που ήταν επιφυλακτικά, δείχνουν να πείθονται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση από 7.000 νέους εμβολιασμούς καθημερινά τον Οκτώβριο σε 20.000 εμβολιασμούς καθημερινά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, οφείλεται στην ανησυχία που έχει προκληθεί εξαιτίας του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων και της νέας πίεσης που υφίσταται το ΕΣΥ.

Το κλίμα που διαμορφώνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, αναμένεται να αποτυπωθεί στην πορεία των εμβολιασμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι κάτι αλλάζει στο πεδίο των εμβολιασμών εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της εισηγητικής του τοποθέτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει μία έξαρση κρουσμάτων που είναι μεταξύ των ανεμβολίαστων, σημείωσε: «Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως απέναντι στο φόβο και στην εύκολη κριτική υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της λογικής, ανταποκρίνεται στην πολιτική της πειθούς και διαψεύδει τους αρνητές της αλήθειας, όσο και τους αρνητές της συστράτευσης απέναντι σε μία εθνική πρόκληση.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, παρενέβη εκ νέου και μέσα από μια νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, προτρέπει τους πιστούς να υιοθετήσουν όλα τα μέτρα, προκειμένου να εισέρχονται στους ναούς, ενώ ζητεί από τους ιερείς να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε μετά από συνομιλίες, που είχε με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών του πρωθυπουργού, ο διευθυντής του γραφείο του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η παρέμβαση της Εκκλησίας θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά τους ιερείς, αλλά και τους πιστούς, γεγονός που θα πιστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Λέσβου εξέδωσε εγκύκλιο - τελεσίγραφο, σύμφωνα με την οποία οι ιερείς της Μητρόπολης του θα πρέπει να εμβολιαστούν εντός μιας εβδομάδας ή σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν σε αργία, άνευ αποδοχών.

Αν σου άρεσε κάνε