Η Ανατολική Μεσόγειος ρυθμιστής στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Η Ανατολική Μεσόγειος ρυθμιστής στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 22/10/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια βαρυσήμαντη κίνηση, που έτυχε μάλιστα θετικής υποδοχής από χώρες - μέλη της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε τα «ήρεμα νερά» στην ΝΑ Μεσόγειο, τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, ειδικά σε αυτή την φάση που πολλές οικονομίες κλονίζονται λόγω του «κοκτέιλ ακρίβειας», που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, πρότεινε τη διαμόρφωση μίας «εναλλακτικής πηγής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μέσω της μεταφοράς είτε φυσικού αερίου είτε «πράσινου» ηλεκτρικού ρεύματος από την βόρεια Αφρική (Αίγυπτο), μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Η Ανατολική Μεσόγειος» - τόνισε χαρακτηριστικά - «μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο - το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου - είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

«Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί επίσης - μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του κ. Μάριο Ντράγκι - την αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ΕΕ συνολικά (κατά το πρότυπο της κίνησης που έγινε με τα εμβόλια) και την αποθήκευσή τους, έτσι ώστε να μπορούν οι χώρες- μέλη να κινηθούν με προγραμματισμό και να μην εμπλακεί στην δίνη των αυξήσεων η Ευρώπη γενικότερα.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο αργά χθες το απόγευμα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου οι αυξήσεις στην ενέργεια να μην φτάσουν στα νοικοκυριά.

Σήμερα, Παρασκευή στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί το μεταναστευτικό και θεωρείται βέβαιο ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα θέσουν θέμα Τουρκίας και μη συμμόρφωσής της με την συμφωνία που είχε υπάρξει μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα σε έκθεση της Κομισιόν για τις υπό ένταξη χώρες, είχε διατυπωθεί μια ακόμη αυστηρή προειδοποίηση προς την γειτονικής μας χώρα, με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Ζοζέ Μπορέλ να ανοίγει πλέον, θέμα κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο.

Αν σου άρεσε κάνε