Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:07 Δημιουργία 18/10/21, 21:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διψήφια παραμένει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της ALCO.

Συγκεκριμένα, η «γαλάζια» παράταξη διατηρεί προβάδισμα άνω των 10 μονάδων έναντι του κόμματος της Κουμουνδούρου, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9%, με αμφότερα τα κόμματα να σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,4% και το ΜέΡΑ25 με 4,1%.

Όσον αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 37%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 24%.

Ελληνογαλλική συμφωνία

Στην ερώτηση για το πώς οι πολίτες κρίνουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας, το 64% απαντά θετικά, ενώ αρνητική άποψη έχει το 24% των ερωτηθέντων.

Το 72% των πολιτών εκφράζει σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα στείλει στρατιωτική βοήθεια.

Στη σχετική ερώτηση, το 40% απαντά «σίγουρα ναι», ενώ το 32% απαντά «μάλλον ναι». Μόλις το 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

Η αρνητική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία, αξιολογείται αρνητικά από το 55% των ερωτηθέντων και θετικά από το 23%.

Ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την καταψηφίσει στη Βουλή.

Το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική. Το 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Αναφορικά με την πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι, καθώς το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Οικονομία

Στην ερώτηση, αν οι πολίτες θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, το 68% απαντά «δύσκολα», το 13% λέει ότι «δεν θα μπορέσει» και μόλις το 15% εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Το 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», το 34% τα θεωρεί «λανθασμένα» και μόλις το 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

Αν σου άρεσε κάνε