Θωρακισμένη αμυντικά και διπλωματικά η Ελλάδα κατά των προκλήσεων

Θωρακισμένη αμυντικά και διπλωματικά η Ελλάδα κατά των προκλήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:17 Δημιουργία 15/10/21, 09:12
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της διπλωματικής και αμυντικής θωράκισης της χώρας μας κατά απειλών και προκλήσεων, αποτελεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ κ.κ. Δένδιας και Μπλίνκεν.

Στην επιστολή που απευθύνει ο επικεφαλής του State Department προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, διακηρύσσεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης, ενώ διατυπώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.

Επίσης, γίνεται ρητή αναφορά σε δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης και η Ελλάδα αναγνωρίζεται, ως πυλώνας σταθερότητας και «περιφερειακός ηγέτης».

Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του επεσήμανε ότι η συμφωνία συνιστά «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» και πως αποτελεί επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών «πολύ περισσότερο, καθώς θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία» - πρόσθεσε - «η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της».: «Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Μεσόγειο και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει ένα casus belli, αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επικαλούμενος τη διαχρονική αμερικανική επιταγή στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον ομόλογό του όλη την δραστηριότητα της Ελλάδας την τελευταία διετία στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προαναγγέλλοντας πως «είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία».

Αν σου άρεσε κάνε